2024. július 18. 17:40 - Mr. Jakab János

Nyári hőség és horgászat a Dunán.

A nagy hőségben csak a kora reggeli horgászat jöhetett számításba. Előző nap a késő délután volt beiktatva egy kis pecára, de úgy gondoltam csak bőröm színe mélyülne, meg égetném a zsírt :). A gondolat helyén való is volt, vigyázni kell hamar gondok jelentkezhetnek akár milyen edzettek is vagyunk, ha nincs árnyékos hely vagy napernyő. Így másnap reggel fél öttől gondoltam a horgászatot ismét a Dunán.


Hely:

A kora reggeli hőmérséklet ezen a napon 23°C, ami majd fokozatosan kúszott felfelé.
Ahogy kiérkeztem partra, látom már többen áztatják zsinórt, balról ketten bolognai bottal úsztattak, jobbra 4 tinédzser korú, spicc, feeder, bolognai botot tartottak a kezük ügyében. Na mondom, lehet labdába sem rúgok, beültem közéjük a "megszokott" helyemre, mindkét oldalról legalább 30 m tisztes távolság maradt.

viz_felszin_copy.jpg kierkezes_copy.jpg tavolban_copy.jpg nap_felkelte_05_25_11_copy.jpg
Vízfelszín Jobb oldalon Tanyaház felé Napfelkelte
pontos_irany_copy.jpg szalloda_hajo_copy.jpg
Dobás irány Szállodahajó


Horgászat:

Gyors kipakolás, kaja bekeverés (Timar River Plus Big Cheese), az etetőanyagba még megmaradt fullasztott csonti és báb is került.
Bot Nevis Vanity Carp Feeder XXH 390 cm 80-220 gr, dobóelőke Nevis-Secure-Braided 0,16 mm, főzsinór 0,25 Carp Zoom süllyedő feeder zsinór, horogelőke 0,16 Nevis Vision 80 cm, horog Gamakatsu LS-2260B 10-es, és Gamakatsu A1 Team Feeder Circle Power 10-es.
Egy próbadobást után érezhető volt, hogy valamelyest gyengült a sodrás, így 130 gr-os kosár szépen megállt olyan 20 m-en. A vízállás is 60 cm-el kisebb lett az előzőhöz képest.

nevis-secure-braided_100_m-0_16mm_1.jpg carp_zoom_sullyedo_feeder_zsinor_copy_2.jpg nevis_vision_fluorocarbon_0_16_mm_copy.jpg gamakatsu_ls-2260b_10-es_horog_1_1.jpg gamakatsu_a1_team_feeder_circle_power_horog10-es_copy.jpg alagut_kosar_130_gr_szogletes_fent_copy.jpg
Dobóelőke Főzsinór Horogelőke Horog Horog Etetőkosár

timar_river_plusz_big_cheese_copy_1.jpg


Az első bedobást követően nem sokat kellet várni a kapásra, nagyobbacska paduc lehetett a kapásból ítélve, de leakadt. Ez az, amit nagyon szeretek, érezhetően ott voltak a halak, és az étvágyuk is hatalmasnak tűnt. Kicsit alább hagyott ez a lendület, hosszabb lett a várakozás. Azért a sorozatos etetőanyag bejuttatása meghozta kívánt eredményt, szépen összeállt a banda, és minden dobás halat hozott, bagolykeszeg, padró, akadt azért üres bevágás is.

bagoly_2_copy.jpg bagoly_3_copy.jpg bagoly_4_copy.jpg bagoly_copy.jpg

Úgymond nem nagyon volt idő pihengetni, valami mindig cibálta csonti csokrot a mélyben. Azért hibáztam is néha, fárasztás alatt maradtak le, tudtam előttem a vízszéléhez közel vannak kövek nem akartam, hogy mögé úszanak inkább jobban húztam kifelé, így lemaradtak. Öreg hiba, de a szákolás élménye annyira lázba hozza a horgászt, hogy nem képes néha józanul gondolkodni.
Egy csendesebb időszakban beugrott egy 3 kg körüli ponty, annyira megakartam fogni, hogy nagyot hibáztam kicsit erőltettem, és a merítés előtt leakadt, kipattant a 10-es horog a szájából. Pikkelyes volt és fekete mint a szén.

paduc_2_kezben_copy.jpg paduc_10_copy.jpg paduc_3_copy_1.jpg paduc_4_copy_1.jpg paduc_5_copy_1.jpg
paduc_6_copy_1.jpg paduc_7-1_copy.jpg paduc_8_copy.jpg paduc_9_copy.jpg paduc_7_copy_1.jpg
paduc_copy_1.jpg


Ahogy ezek események bekövetkeztek az idő is szépen haladt előre, illetve a nap is erőt gyűjtött, hogy feljebb jusson a horizonton.
Közben két komplett szerelékem is bent szakadt, ahogy lenni szokott folyóvízen, hiába dobtam ugyan arra helyre mégis sikerült követ fognom, ugyanígy járt négy előkém is, az előkék is vonzalmat éreztek a köves talaj iránt.
Még jó, hogy mindig három bottal indulok neki a felfedezésnek, és jó pár előke is meg van kötve.

gamakatsu_a1_team_feeder_circle_power_horog10-es_elokek_copy.jpg gamakatsu_ls-2260b_10-es_elokek_copy.jpg
Gamakatsu A1 Team Feeder Circle Power horog 10 előke 80 cm Gamakatsu LS-2260B 10-es előke 80 cm


Nem akartam szerelgetni, bot cserével oldottam meg a problémát. Előkerült az utolsó felszerelt készség, ha ez is bent szakad, akár mennyire is eszik a hal irány haza. Ami enélkül is bekövetkezett volna, mert elértem a paduc napi fogható limit határát, pedig még csak fél kilenc múlott kevéssel.
Amire számítottam be is következett újabb bent szakadás, hát akkor itt vége mormoltam félhangosan, kissé szomorkásan. Ezen már nem is bosszankodom az öreglányt így kell elfogadni, mindig akar valamit a pecáért cserébe.

Akik bolognaival úsztattak ugyan fogtak, de valahogy nem annyira ment nekik, előbb le is léceltek.
Örültem azért, hogy a feeder technikával is szépen fogtam.

Összegezve nagyon jó kis peca volt, ebben a forróságban így kora délelőtt. Más keszegféle jöhetett volna még, de azt mondom rövid idő alatt ez szép teljesítmény.

osszesen_2_copy_1.jpg

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása