2021. július 26. 19:08 - Mr. Jakab János

Dunai horgászat- avagy ne féljünk a folyóvízi horgászattól!

Tippek kezdő folyóvízi horgászoknak.

 

Szerencsés vagyok viszonylag közel lakom a Duna egyik szakaszához. Innen kaptam az indíttatást, hogy a hosszú évek tavi horgászatát folyóvízire váltsam. A kezdet nekem is tanulással, után olvasással és megtapasztalással  indult, és örömmel fogadtam a rutinos dunai horgászok jó szándékú tanácsait, amit most én is szeretnék tovább adni nektek.

 

Néhány jó tanáccsal kezdeném. Folyóvízen horgászni más mint egy tóban, de ha megismerjük már nem kell  félünk  tőle. A saját tapasztalatom szerint sokkal jobb, izgalmasabb  a  folyóvízi horgászat mint a tavi, nem beszélve a halállomány sokszínűségéről,a halak finom ízvilágáról. Ha kedvet kapsz hozzá meglátod nagy öröm és kikapcsolódás lesz számodra is.
Nem kell nagy dologra gondolni. Először a kiszemelt vízterületet térképezzük fel, egy kis sétával a parton. Nem csak egy helyen hanem akár több helyen is nézzük meg mennyire áramlik a víz, ezt laikus szemmel is észre vesszük majd. Keressünk kevésbé  nagyobb sodrást, esetleg ahol visszafordul a víz, netán majdnem meg is áll. Kezdő horgászoknak ezeket a nyugisabb helyeket javaslom. A lenti képek ehhez nyújtani némi útmutatást számotokra.

Hely megismerése:

allo_resz_copy.jpg erosebb_sodras_visszaforgokkal_copy.jpg
Csendes nyugodt víz Visszaforgók
visszaforgok_felirtozva_copy.jpg kogatak_elotti_lassu_viz_copy.jpg csendes_resz_feliratozva_copy.jpg
Forgó csendes résszel Kőgát előtt lassuló megforduló víz Főfolyam
nyugodt_es_huzos_resz_feliratozva_copy.jpg amikor_magas_a_vizallas_copy.jpg csendes_es_gyorsabb_resz_feliratozva_copy.jpg
Lassú és gyorsabb rész Amikor a víz az úr Ahol szintén ideális

 

Ezeket feltérképezve már jó kiindulási alapunk lesz a horgászathoz. Az is fontos ahol látszik a parton, hogy valószínűleg horgásztak (letaposott növényzet, kitaposott part rész) ott próbálkozhatunk mi is. A folyóvízen nincs saját hely mint esetleg az egyesületi tavaknál.
A folyó szeszélyes,- van hogy napokig semmi kapás- de aztán beindulnak a halak és nem győzöd kifogni a szép zsákmányaidat. Ez adja a horgászat örömét és szépségét. Na és a csend, a nyugalom, a madár csicsergés. Lenyugtatja a megfáradt testet és lelket egyaránt.

A felszerelést illetően először nem kell horror összegekben gondolkozni a vásárláskor. A feeder botos horgászatot javaslom első neki futásra. Kezdők számára is jól használható.

Néhány javaslat a horgász bot kiválasztásához:

Kezdetnek a javaslatom egy Nevis Vanity Carp Feeder XXH 3,90 m 80-220 gr horgászbot, ez bírni fogja a nagyobb kosarakkal történő horgászatot a sodrásban, és eléggé érzékeny lesz a csendesebb részen a 3 cserélhető spiccnek köszönhetően. Nem csak folyóvízen, de tavon is használhatjuk a későbbiekben is. Az ára sem eget rengető, és mégis minőségi botról beszélhetünk. Én most is ezt használom. Az idő múlásával bővülni fog a felszerelés.

Orsó:

Szintén nem kell a fizetésünk elsőre otthagyni. Ami lényeges legyen rajta nyelető fék, sok kellemetlenségtől megóv. Mondhat bárki bármit, nálam bizony sokszor jó szolgálatot tett, nem csobbant a bot a vízbe, amikor egyszerre két felszerelés volt a vízben. Erre bőven megfelel a Nevis Magnum Carp 5000 4+1 csapágy, jól bírja a strapát.

Zsinór:

Itt aztán megint van bőség rendesen, mindenkinek megvan a saját kedvence. Újra a saját tapasztalatom tudom megosztani. Átmérőre nyugodtan használhatunk 0,25 mm-t, vagy akár 0,30 mm-t a durvább részeken, ezt szintén mindenki kifogja tapasztalni. Nálam több kedvenc is van, ezért párat ajánlanék, lent a képeken találjátok. Ezek kipróbált termékek, ami fontos, csomózva is jól bírják a strapát, nem szakadnak el a csomónál.

smart_red_devil_zsinor_copy.jpg carp_expert_zsinor_fluo_copy.jpg energo_team_feeder_zsinor_copy.jpg
Smart Red Devil Carp Expert Energo Team feeder

 

Nem csak folyóvízen kell megemlítenünk a dobóelőke fontosságát, ugyanis a nagyobb súlyú kosarak távolabbi célba juttatása nagyon megterheli a monofil főzsinórt. Ehhez folyóvízen én fonott zsinórt használok, mivel sok a kagyló és kő a fenéken a monofilt hamarabb tönkre tenné. Megemlíthetjük a felvastagodó zsinórokat is.

kamasaki-super-braid-100m-es-fonott-horgasz-zsinorok.jpg trabucco-s-force-taper-leader-line-felvastagodo-zsinor-026-057mm-250m.jpg nevis-castmaster-tapered-leader-5x15-m-026-057-mm.jpg

Kamasaki Super Braid 100m 0,14mm

TRABUCCO S-Force felvastagodó zsinór

NEVIS Castmaster Tapered Leader

Horogelőke és horog:

Előkének jól bevált a NEVIS Vision 0,16 mm-ben, ehhez illik a Gamakatsu LS-2260B 10-es horog. Keszegezéshez, márnához, kisebb testű pontyok kifogásához megfelelő. Erőteljesebb halakra vadászva bekeményíthetjük a felszerelést.

Etetőkosarak:

Kiválasztásuknál a meghorgászandó vízterület ad támpontot, ami lehet csendes vagy húzósabb rész. Csendes részhez használhatunk 50-60 gr-os alagút, rakéta... kosarat. Erősebb sodrásnál akár 100 gr-tól 300 gr-ig is bevethetjük a szerelékünket, természetesen erősebb bottal is kell számolni. Most azonban az alapoknál vagyunk, később ráérünk még fejlődni.

Remélem kedvet csináltam nektek a folyóvízi horgászathoz. Következő blogomban olvashattok szerelék készítésről,végszerelékről,etető anyagok és használatukról. Ha tetszett az írásom, tartsatok velem a folytatásban. Jó horgászatot, kellemes időtöltést kívánok Nektek.:)))

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr2116625114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása