2020. november 15. 15:20 - Mr. Jakab János

Bojlis horgászverseny élményei.

Egy bojlis horgászverseny, sportesemény izgalmait, a három nap verseny élményeit, tapasztalatait, szeretném megosztani veletek. Tagja lehettem egy nagyon jó horgász csapatnak.

 

Verseny helyszín.

Pér CARPediem Lake horgásztó. 10 ha területen helyezkedik el, a meder akadó mentes, átlagos mélysége 2-2,5 méter. Elsősorban kapitális pontyok, akár 20 kg feletti példányokkal. A meder többségében iszapos és kisebb részen kavicsos. Több horgászállásnál található faház, ahol a „fáradt horgászok” kényelmesen megpihenhetnek.

carpediem_lake_per.jpg

Előkészület.

11 x 4 fős  csapat nevezett a 3 napos megmérettetésre. Természetesen a verseny előtti felkészülés már egy hónappal előbb megkezdődött, önállóan. A felszerelés átvizsgálása esetleges karbantartása. Orsók, botok, zsinórok állapota, frissítése. Kezdetét vette a csapat megbeszélés, ahol mindenki a saját módszerét szerette volna nyerőnek tudni. A konzultációk során a horgászat technikai részét is meg vitattuk (etetési stratégia, távolság, csali kombinációk…).

Verseny első nap.

A 10 órai megnyitó és a helyek kisorsolása után mindenki elfoglalta a helyét és meg kezdte a felkészülést a versenyre. A mi helyünk a képen jelölt rész lett.
Szerintem ekkor mindenkinek az adrenalin szintje jócskán megemelkedett. Kinéztük a lehetséges 3 halban gazdagnak vélt helyet a szektorunkban. Kihelyeztük az etető bójákat, az első távolabb a szembeni part oldalhoz közel. A második tőle jobbra és visszább 20-30 méterrel, hogy ne zavarjuk egymás fárasztását, és az összeakadás veszélye is kisebb legyen. A harmadik bója az körülbelül tőlünk 60-70 m-re került kihelyezésre. Igyekeztünk meg találni a kavicsos meder szakaszt, hogy a csali és ólom ne süllyedjen az iszapba. Majd kezdetét vette az etetés, 12 órától végszerelék behúzása etető hajóval.

A felszerelésről.
Személy szerint a versenyen egy 3,6 m 3,5 Lbs Tubertini bojlis bottal, rászerelt DAM 60-as orsó, 30-as Fil Carp zsinórral feltöltve vettem részt. A vég szerelék 0,5 m Lead Core 45 Lbs a végén ólom kapocs, a horogelőke 20 cm Carp Zoom Hook Link 3X3 35 Lbs, Gamakatsu SPECIALIST RX BL szakáll nélküli 8-as horog hajszál előkével.

Etetőanyagunk Wellmix epres etető bojli kicsit törve, hogy jobban kiadja az aromáját, tigrismogyoró, magkeverék, Xtrem Stick Mix epres, pelletek, erjesztett kukorica és sok sok tömény epres aroma.
Csaliban sem volt hiány az Xtrem 900 epres bojli mellett, Aqua Garant Catch Fúrt Pellet 20 mm, csilis oldódó bojli, és különféle ízesítésű pop up...(Banán-Ananász, Bpicy Birdfood, Kolbászos, Halibutos)

stegunk_copy.jpg

Az igazi izgalom  a beetetés után kezdődött, mindenki feszülten várakozott, kémlelve a többi horgászállást ki, mikor és mekkorát fog legelőször. Ez a várakozás kicsit hosszúra sikerült, ugyanis a halak kapó kedve nem igazán a mi győzelmi céljainkhoz igazodott. Közben is, és utólag is konstatáltuk.
Már elkeseredtünk, hogy esetleg labdába sem rúghatunk ezen a versenyen, még a törpeharcsák sem cibálták a szerelést. A csalit sem darálták le nagyon, ahogy vártuk, de erre is felkészültünk csali hálóval, és pop-up bojlival. A kisebb pontyok sem voltak aktívak, pedig belőlük is volt jócskán. Az elmondás alapján, véletlenül került be több mázsa egy gátszakadás okán a tóba. Kicsit feladva a stratégiám, személy szerint kereső horgászatba kezdtem, hátha megtalálom a halak egy csoportját, de ez sem hozott eredményt. Tudtam ezzel a módszerrel kevés az esély a halfogásra, de egy próbálkozást megért.
Mindezek ellenére értékelhető hal csak este nyolc óra után érkezett, egy 5,47 kg-os ponty, Zoli csapattársunk és az epres csilis kombinációja  jóvoltából. Majd jó félóra múlva  Máté barátunk egy 7 kg-os amurt fogott, Aqua-val. Ránk esteledett… de mi folytattuk az éjszakai horgászatot,apróbb sikerekkel.

Ellenben a természet egy gyönyörű naplementével kárpótolt bennünket és ez minden „bosszúságot” feledtetett. Már ha a horgászat és a táj szépsége bosszúságágnak nevezhető.naplemente_2_copy.jpg

Második nap.

Másnap délelőttig síri csend, nemcsak nálunk, hanem a többi versenyző körében is. Itt-ott volt kisebb ponty meg értékelhető is, de nagyon kevés. Természetesen ez idő alatt többféle csali kombinációt kipróbáltunk eredménytelenül, közel és távol egyaránt. Változtatva az előke hosszát a csali felkínálás módját. Pop up, csali tüskés, fűzött csali változatok sora, de eredménytelenül.
Később fordult a helyzetünk, fogtunk  8, 10, 12 kg-os tükrösöket. Lassan összeállni látszott a halállomány. Úgy vettük észre, hogy az eper aromában áztatott tigrismogyoró és kukorica csali kombináció bejön a halaknak, legalábbis Zoli esetében.

Én továbbra is közelebb próbálkoztam különböző kombinációval. Végül a kombinált foghagymás-chilis-halas bojli volt ami, felkeltette a halak érdeklődését. 14:45-kor húzós kapásra lettem figyelmes a kúszó majom fent az egekben, az elektromos kapásjelző folyamatos sípolása zökkentett ki elmélázásomból. Határozottan emeltem magasba a botot és éreztem a végén nem egy 30 dkg-os keszeg van. Mint a nagy halakhoz illően szép komótosan jött felém, ahogy pumpálva húztam, nem rázta a fejét. Lehetett 30 m-re, amikor ráébredt, hogy valami nem stimmel és ekkor kezdett kicsit jobban kitörni balra, jobbra. Szerencsére nem tudta leküzdeni a minőségi felszerelést, és a jól beállított fék kombinációját. Végül szákolásra került egy gyönyörűséges tükrös ponty,és súlya 8,6 kg volt. Szákolás után a pontybölcsőben látszott, hogy valakinek a beszakadt szerelékét is magával húzta egy ideje szegény pára.

ponytom_8_6_kg.jpg

Most már mindannyian fellégeztünk, hogy azért lesz beleszólásunk a verseny kimenetelébe. Aztán szép lassan jöttek a formás pontyok. Mindenkinek sikerült zsákmányolni párat. Zoli barátunknak sikerült a verseny második legnagyobb halát kifogni,a tükrös ponty 14 kg-ot nyomott. ponty_copy.jpg

Harmadik nap.

A légnyomás fokozatosan csökkent. Nagyon érdekes, hogy mit művel a légnyomás a nagy halak kapókedvével. A légnyomások első nap 1030 hPa másnap 1020-1025 hPa harmadnap 1010 hPa.

A verseny utolsó napjának hajnalán, aztán a halak gőz erővel kezdtek táplálkozni. Domi csapattárs is ekkor szákolt be pár szép pontyot, 8 kg felettieket. A harmadik nap délelőtt a kapások száma jelentősen meg növekedett. A légnyomás fokozatosan csökkent és ez jót tett az étvágyuknak. Még a verseny vége előtt is félórával volt két kapásom egymás után, de nem lettek meg. Az első rosszul akadhatott és távozott angolosan. A másik amikor kihúztam a szereléket azt láttam, hogy a fonott horogelőkét mintha egy életlen késsel nyiszálták volna. Akkor már tudtam a mohó halak olyan mélyre szippantották a csalit és zsinórt, hogy a garatfogukkal elvékonyították a zsinórt, ahogy próbáltak szabadulni és rázták a fejüket. Végeredmény az lett, hogy a fárasztás során a zsinór fáradt el. 12-kor dudaszó vetett véget a horgász versenynek. Nagyon izgultunk az eredmény hirdetést várva. A dobogó 2. helyét sikerült elérnünk 78 kg össz fogással. Az 1. helyezettek 108 kg-ot, a 3. helyezettek 65 kg-ot fogtak.

Összegezve egy nagyon jó verseny volt,és jó érzéssel töltött el bennünket hogy részt vehettünk egy ilyen megmérettetésen.  Igaz nehezen indult, de nagyon sikeres, tapasztalatokban, élményekben gazdag volt az eltöltött 3 nap.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr2716285394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása