2022. május 19. 14:20 - Mr. Jakab János

A horgász szezont kezdjük új zsinórokkal!

Felkészülés  az új szezonra, ebbe beletartozik hogy frissíteni  kell a szerelékünket is. Fontos hogy a régebbi zsinórjainkat is lecseréljük, nehogy majd életünk halának fárasztatásakor szakadjon el!

 

Zsinór választás.

Fontos, a jó minőségű zsinór kiválasztása. Ez nem mindig könnyű, hiszen hatalmas a felhozatal. A gyártók minden horgászmódszerhez készítenek zsinórt. Most kimondottan a folyóvízi  feederezéshez szeretnék ajánlani. Azok közül csemegéznék amelyeket én is használom, illetve használtam már, és megállták a helyüket.
Sokszor felmerül a kérdés mennyire méretpontosak a zsinórok, azt gondolom ebbe most nagyon nem mennék bele, hisz nem tolómérővel és szakító szilárdságot mérő eszközzel megyünk a boltba. Személy szerint  a megtapasztalásra, a személyes megérzésemre hagyatkozom, plusz még hozzájön az információ gyűjtés.
Főzsinór vastagsága nálam tapasztalat alapján 0,22-0,25 mm, ez olyan arany középút. Természetesen ezek a méretek jobban illeszkednek a feederes horgászathoz. Persze ezt még hosszabban taglalhatnánk de most nem ez a cél.

Carp Expert Carbon.

Mikroszövésű szénszálak teszik igazán tartóssá, erőssé, ezáltal kissé merevnek tűnhet a Carp Expert Carbon. Kitűnően használható szélsőséges mederviszonyok közti horgászathoz, nagyon jól bírja a kavicsos, kagylós igénybevételt. A fekete zsinór sötét színe miatt sokkal eredményesebben használható a kevés fényt áteresztő, nagy mélységekben, vagy az áradó vizekben.
A könnyű, nagy szakítószilárdságú, süllyedő damil tökéletesen megfelel akár a fenekező pontyozó, akár a könnyebb felszerelést igénylő feeder horgászathoz.
Csomótűrő képessége kiváló, a duplán áthurkolt kötéssel megkötve szinte szakíthatatlan. Míg egy sima csomó szinte elvágja zsinórt.

carp_expert_zsinor_carbon_025_copy_1.jpg

Carp Expert method feeder fekete teflon.

Egy jó method feeder zsinórnak kellően erősnek kell lennie, hiszen az esetek nagytöbbségében a cél hal a ponty. Illetve keményebb terepen is helyt kell állni, akár folyóvízen is. Minimális nyúlással kell rendelkeznie, mert nem ritkák a 100 méter feletti dobások, ahol egy nagyobb nyúlású zsinórnál rengeteg idő eltelik, mire érzékeljük a kapást. A Carp Expert Method Feeder zsinór nyúlása 5% alatti, tehát jobban és hamarabb észrevesszük vele a kapást.
Attól, hogy kis nyúlású egy zsinór, nem kell feltétlen sprődnek lennie! A lágyabb zsinór könnyebben pereg le az orsó dobjáról és ezáltal nagyobbat tudunk vele majd dobni. Nem mellesleg könnyebben is kezelhető kötés szempontjából.
Legfontosabb, extra összetevőjéhez, a teflon bevonat. A teflon bevonat azért hasznos számunkra, mert egy olyan mikro réteget képez a zsinór felületén, ami síkosságának köszönhetően sokkal könnyebben kicsusszan a bot gyűrűiből, kevésbé fog kopni zsinórunk a használat során, ezáltal növekszik az élettartama. Ez nem befolyásolja csomókötést, nem kell megijedni, nem fog szétcsúsznia bevonat miatt.

carpexpert_fekete_teflon.jpg

Smart Stone River.

A Maver Stone River a nejlon mikroszkopikus fémrészecskékkel dúsított polimeren alapul, amelyek jelentősen növelik a súlyt, így gyorsan és hatékonyan süllyed. Nagyon ellenálló, illetve remekül merül. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy apró vas részecskékkel dúsították a zsinórt a gyártás folyamán, hogy megnöveljék a zsinór súlyát. Az új Stone River teljesen memória nélküli, így tökéletes választás feeder horgászathoz. Az alacsony nyúlása miatt a kapások is jól láthatók, érzékelhetők. De minden olyan módszerhez ajánlott, ahol egy megbízható, erős, és jól süllyedő zsinór szükséges. Csomó tűrő képessége, és szakító szilárdsága is kiváló.

smart_river_stone.jpg

Haldorádó Pellet Line.

A Haldorádó Pellet Line speciális horgászmódszerekhez és nem hétköznapi helyzetekre ajánlott, átlagon felüli tulajdonságokkal rendelkező monofil horgászzsinór. Gyorsan és jól merül, ezért az úszós és fenekező módszereknél egyaránt eredményesen használható. Gyors, közvetlen kontaktust biztosít bevágásnál, hiszen minimális a nyúlása. Különösen ajánlott olyan speciális finomszerelékes technikáknál, ahol az átlagostól nagyobb igénybevételre, és a kapitális halak gyakori kapásaira számíthat. Erre a legnagyobb esély a céltudatos nagyhalas feederbotos horgászatnál kínálkozik. Ez a nem hétköznapi zsinór ekkor mutatja meg, hogy mire is képes!

pellet_line.jpg

Nevis Navy feeder.

Kifejezetten a feeder horgászok igényeinek kiszolgálására lett kifejlesztve a Navy Feeder zsinór. Rozsdabarna szín, megfelelő lágyság, kontrollált nyúlás, gyors süllyedés és magas kopásálló képesség jellemzi ezt a monofil zsinórt, ezért nagyon hosszú az élettartama. Segítségével a távoli dobások is pontosan hajthatók végre. A feederezés mellett használható mindenféle fenekező módszerhez is. A felülete egy speciális szilikon bevonattal van ellátva, ami lecsökkenti a dobás közbeni súrlódást, ezzel segítve elő a dobástávolság növelését. Csomótűrése kiváló, alig veszít szakítószilárdságából csomózás után.

 nevis_navy_feeder_1.jpg

Nevis Espirit.

A Nevis új csillag a horgászcikk márkák egén, de igazán fényesen csillog! Az ígéretes zsinórpaletta egyik gyöngyszeme a Nevis Espirit, mely a pontyozó zsinórok új generációját testesíti meg. A fejlesztéseket úgy végezték, hogy horgászati módszerenként külön típust kísérleteztek ki, ezáltal a műszaki paraméterek a legkiválóbbak lettek. Ez a zsinór magas szakítószilárdsága mellett megőrizte a jó csomótűrő képességét is. A rendkívül nagy kopásállóságú bevonat 100%-ig UV ellenálló is, amely meggátolja, hogy a napsugárzás hamar tönkretegye zsinórunkat. Nagyon magas szakítószilárdság, jó csomótűrő képesség, különleges lágyság jellemzi. A bedobás után gyorsan merül. A profi horgászok legmagasabb elvárásainak is megfelel.

nevis_espirit.jpg

Zsinór feltekerés.

  1. A legegyszerűbb, ha a régi zsinórt ledobjuk és ugyanazzal az átmérővel és hosszban feltekerjük az újat a spulniról. Természetesen mindig VÍZBE helyezzük!
  2. Megtehetjük azt is hogy a már feltekert zsinórt megfordítjuk. Ha akarjuk akkor használhatjuk kétszer is ugyan azt, persze ha még megfelelő hosszúságban áll rendelkezésre. Ehhez szükség lesz még egy orsódobra, ha rendelkezésre áll, vagy a már feltekert zsinór spulnijára. Ez ugyan többszöri áttekerést igényel. Hogy ezt meggyorsítsam készítettem akkus fúróba fogható parafa dugót egy szárral, amit a spulniba tudok illeszteni. Ezzel a zsinór sem fog nagyon megtekeredni. Ezt a technikát használhatjuk akkor is, ha alátét zsinórral kell tölteni a dobot és nincs pótdob.
  3. Ugye nem mindig a megfelelő hosszúságú zsinórunk lesz a dob méretéhez képest. Ekkor alátét zsinórt kell feltekernünk. Jó magam mindig meghagyom a lecserélt zsinórokat, töltelék zsinórnak.
  4. Legegyszerűbb ha van két ugyanolyan dobunk, ekkor a főzsinórt felcsévéljük az egyikre, majd összekötjük az alátét zsinórral és megtöltjük a megfelelő szintig a dobot. Majd a használni kívántra visszatekerjük és kész.
  5. Amikor csak egy dobunk van, akkor feltekerjük a főzsinórt, majd a tölteléket a megfelelő szintig, és hogy a dobra a megfelelő helyre kerüljön, bizony 4-szer át kell tekerni. Itt lesz segítségünkre az akkus fúró, és a zsinór sem tekeredik.
  6. Másik módszer, szintén egy dob esetén, ilyenkor meg kell mérni a dob átmérőt és mélységét és ebből kell kikalkulálni az alátét zsinór mennyiségét, de ehhez vannak már segítő alkalmazások.
    Egyik a mobilra is letölthető https://cralusso.com/qsp-calculator szépen végig vezet a lépéseken. Szerintem nagyon korrekt használtam én is, mert van orsóm amihez csak egy dobot kaptam. Különösen tetszik, hogy mi magunk is készíthetünk kis jelzőlapokat, és használhatjuk akár a későbbiekben is.

Ezzel a kis útmutatóval szeretnék hozzájárulni a könnyebb zsinór választáshoz!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr1117835145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása