2021. augusztus 29. 16:28 - Mr. Jakab János

Milyen szereléket készítsünk, használjunk folyóvízen?

Ezen a vízterületen is fontos milyen a felszerelés és a szerelék. Megmutatom pár jól működő szerelék készítését.

 

Előző cikkemben már írtam a botokról, orsókról, zsinórokról...aki még nem olvasta el az tegye meg. Most a szerelék, végszerelék készítést szeretném felétek prezentálni.

Főzsinór, dobóelőke.

A főzsinórt összekötöm a dobóelőkével, a hossza nálam a bot hossz 2-2,5 szerese, lényeg hogy legalább 2-3 fordulat tekeredjen fel a dobra. Később mindenki kialakítja magának a neki megfelelőt. A kötési lehetőségekben nincs hiány, nekem a kedvencem a Uni to uni csomó, és a Blood csomó ez utóbbi inkább a legyezéshez használatos, de nálam összekötéshez bevált. Sokan kedvelik még Albright csomót, ide még annyit hozzá tennék, hogy a második szálat mikor kivezetnénk a hurkon akkor 6-szor beforgathatjuk még a biztonság kedvéért. A képeken viszonylag jól látszanak az elkészítési folyamatok, én is így tanultam meg, és sok-sok gyakorlással.

uni_to_uni_copy.jpg uni_to_uni_2_copy.jpg uni_to_uni_3_copy.jpg uni_to_uni_5_copy.jpg
Uni to uni csomó
blood_copy.jpg blood_2_copy.jpg blood_3_copy.jpg blood_4_copy.jpg
Blood csomó
albright_copy.jpg albright_2_copy.jpg albright_3_copy.jpg albright_5_copy.jpg
Albright csomó

Végszerelék.

A dupla nagy hurkosnak nevezett, egy jól bevált típus, nem is bonyolult, könnyen elkészíthető.
Elsőnek mutatnám amit én szívesen használok a gyakorlatban is. Kötök a most már főzsinórként is működő dobóelőke végére egy kb 5-6 cm hosszúságú hurkot dupla csomóval, hogy ne csússzon szét.  Majd visszahajtom és összefogom a két zsinórt, hogy a kis hurok nagyságának két és félszerese legyen a következő nagy hurok. Szintén dupla csomóval megkötöm a két szárat, ügyelve a csomó középen való elhelyezkedésére. Képekben ez sokkal egyszerűbbnek tűnik. A rövidebb szárra mehet az etetőkosár a hosszabbra pedig a horog előke. Alkalmazhatunk mindkét huroknál forgókapcsot, vagy előke gyors kapcsot. Teljesen a saját igényeinkhez igazíthatjuk.

kis_hurok_copy.jpg dupla_szal_copy.jpg nagyhurok_kesz_copy.jpg
Kishurok Hurok 2,5 szerese Megkötve

 

A szimpla hurkos másik vég szerelék készítésénél összefogom a kettőbe hajtott zsinórt kb. 60 cm és kötök rá egy dupla csomót, majd elvágom a hurkot 1/3, 2/3 arányban. Így kapok két szárat, egy rövidebbet és egy hosszabbat. Bármelyikre köthetünk forgókapcsot, amihez jöhet horog előke, vagy variálhatjuk tetszés szerint.

fenekezo_hurkos.jpg

Gubancgátlós csúszós megoldás, előnye a hal ellenállás érzése nélkül húzhatja a szereléket. Ekkor a főzsinórra felfűzöm a gubanc gátló csövet, a horog felől egy gumi ütközőt, gyöngyöt, hogy védje a sima forgón lévő csomót, vagy egy előke gyors kapcsot kötök. Itt is nagy a variációk tárháza a kosarak tekintetében.

fenekezo_szereles3.jpg

Rakéta kosárral szerelt.alagut_kosaras.jpgAlagút kosárral szerelt.

Etetőkosarak.

Kiválasztásuknál figyelembe kell venni, a folyó mely részén horgászunk majd. Kisebb sodrásban, és nagy mennyiségű etetőanyag bejuttatáshoz a rakéta kosarat ajánlom 50-60 gr-os kivitelben. A tágas bordák közé sok-sok finom csemege kerül a halak számára, öt-hat ilyen kosár bejuttatásával megalapozhatjuk az etetést. Majd a folyamatos újra dobással fenntartom az etetést. Az így megtöltött rakéta súlya elérheti a 300 gr-ot, ( kíváncsiságból megmértem). Felmerül a kérdés milyen bot kell e szerelék bejuttatásához? Ne aggódjatok, nem kell újabb botot beszerezni! Említettem, kis sodrásban horgászom ahol nem kell 10-15 méternél messzebb dobni. Így ezt  egy 60-120 gr dobó súlyú bottal bejuttatom, finoman lágyan suhintva, nem kell izomból dobni, mert akkor biztos bot törés a vége. Elsőre én is nagyon féltem, majdnem le is mondtam erről a technikáról, de jól tettem hogy nem, bátorságot gyűjtöttem és nem csalódtam.

Alagút kosarat, az erőseb sodrásban használok nagyobb súlyukkal jobban megállnak a meder fenéken. Természetesen azért a víz ereje megmutatkozik, és van hogy azért kicsit odébb tolja. Ami még nagyon lényeges, hogy a zárt rendszerbe az etetőanyag közé élő anyagot is be juttatok a halaknak, ami mindig felkelti az érdeklődésüket. A lehűlő vizeken, amikor már kevésbé táplálkoznak halak, megtömhetjük a kosarat ragasztott csontival is.

river_kosar.jpg cz_rocket_kosar.jpg
Alagút kosarak Rakéta kosár

 

Horogelőke.

Az alapvető szerelék megismerése után, jöhet a horogelőke. Általában fluorocarbon előkét használok átmérőre 0,16 mm lehetne vékonyabb is, de ha beugrik egy darabosabb hal nem kell félni hogy elszakad a zsinór. Horognak GAMAKATSU LS-2260B - 10-es. Ez szintén majd egyén függő lesz, kinek mi lesz a favoritja. Folyóvízen pl. (Duna) a lassabb, gyorsabb sodrásban általában hosszabb előkét kötök, nálam a 80 cm ami jól működik, szintén nincs kőbe vésve a hossz, van aki 100-120 cm-t használ. Ez sokban függ attól is mely részén horgászunk a folyóvíznek. Sokszor amikor nincs, vagy ritkulnak a kapások változtathatunk az előke hosszán, számos esetben ez segítségünkre lehet. Akár 40-50-60 cm-re is lerövidíthetjük.
Ugyan nem sok tiszai ismerősöm van, de beszélgetésünk során említették, hogy a Tiszán általában 30-60 cm az előke, ami jól bevált.

5102010nevis.jpg gamakatsu_ls-2260b_10-es_horog_1.jpg

 

Az alábbi képeken látható az általam használt hosszabb előke eredményessége.

osszesen_3_copy.jpg paduc_2_copy.jpg
Paducok Paduc 1 kg

Nos kedves horgász barátaim, viszonylagos alapokat már meg szereztétek, úgy hogy jöhet a folyóvizek meghódítása. Köszönöm a figyelmet! Görbüljön a bot, szép fogásokat mindenkinek :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr2116670130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása