2021. május 17. 13:27 - Mr. Jakab János

Horgászbot, horgászfelszerelés tisztítása és karbantartása.

Elkezdődött a horgászidény. Persze vannak, akiknek véget sem ért. Ennek apropóján meg kell említenem a horgászfelszerelések karbantartásának fontosságát. Van, aki már az előző szezon végén megteszi ezt, és persze olyan is, aki most lát hozzá. A lényeg, hogy évente legalább egyszer tegyük rendbe. Felszerelésünk igazán meghálálja a gondoskodást. Nem beszélve arról, hogy sokkal kellemesebb egy tiszta horgászbotot, merítőt használni, mint egy elhanyagolt állapotban lévőt.

 

Mindenki maga dönti el, hogy mikor végzi el az alkalmankénti karbantartást, én személy szerint akkor szoktam, amikor már úgy gondolom, hogy tényleg leteszem, a horgászbotot  a szezon végeztével.
Itt jegyezném meg, ha valaki apró darabokra akarja szedni a horgász orsót, azt saját felelősségére tegye! Az említett alkalmankénti karbantartások alapszintűek.

A még garanciális felszerelést lehetőleg ne szedjük szét, mert elveszítjük a garanciát!

Kezdjük először a bottest ápolásával, ennek a karbantartása mondhatni nem nagy feladat.

1. A szerelék eltávolítása, leszerelem az orsót.

2. A bottest tisztítása.

Puha, mikroszálas ruhával tisztítom. Langyos csapvízzel megnedvesítem a textilt és áttörölgetem a botot. Ahol kell, ott többször elvégzem a műveletet. A nagyobb szennyeződések eltávolítását finom sörtéjű fogkefével végzem, nem fog ártani a bottestnek, sem a gyűrűknek. Az esetleges vízkőlerakódás feloldását 10 %-os ecet használatával segítem elő. Akár a mikroszálas kendőre téve, akár a fogkefe sörtéket belemártva viszem fel a megadott területre. Egy kevés behatási időt hagyva, ezt majd mindenki maga dönti el, a szennyezettség mértékétől függően. Ezután leöblítem a bottestet folyóvízzel, majd szárazra törlöm. Amennyiben még van kis piszok, akkor megismétlem a műveletsort. A parafanyelet lemosom. Az EVA tagot nedves szivaccsal áttörölgetem.

3. A horgászorsó karbantartása.

Lényeges, hogy az orsókat is ápoljuk, karbantartsuk, hiszen a bottesttel párhuzamosan használjuk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, akinek van, egy kis műszaki érzéke simán elvégezheti a műveletet.
Előbb kívülről megtisztítom az orsót, beleértve a dobot és annak belsejét. Van, mikor elegendő csak letörölgetni, de előfordul, hogy nedves törlővel kell megtisztítani.

Általában a hajtókar kivétele, majd 4-6 csavar (esetleg típusonként eltérő lehet, nyelető fékes) kicsavarásával a burkolat eltávolítása után elénk tárul a belső rész. Előfordul, hogy a dobemelő tengelyén lévő anyát villás kulccsal meg kell lazítani és letekerni, ahhoz hogy burkolatot letudjuk szedni. A hátsó és nyeletőfékes rendszereknél a fékerő-szabályozót is le kell szerelni. Általában a csúszást megakadályozó gumi alatt egy zéger gyűrűt találunk, ezt el kell eltávolítani. A karbantartási művelet elvégzéséhez a megfelelő méretű csillag csavarhúzó is elég.

Ellenőrzöm, van-e kenőanyag, szennyeződés a hajtómű házban. Ha a megfelelő kenést biztosítva és a belsőt tisztának látom, akkor a műveletsor véget ér. Ellenben, ha szennyeződést találok, azt eltávolítom, ha kell kitisztítom még egyszer a belső részt.

A hiányzó kenőanyagot, ez általában zsír, pótolom. Személy szerint, a technika jóvoltából a teflon tartalmú kenőanyagot részesítem előnyben, erre vonatkozóan nincs semmi különleges igény.

Az dobemelő tengelyre teflonos kenőolajat cseppentek. Az összeszerelés után átmozgatom a tengelyt. Használat során alkalmanként a tengelyre viszek fel némi plusz kenőanyagot.

4. A spiccbotok karbantartása

A legegyszerűbb, végdugót eltávolítva a tagokat kihúzom. Belül folyóvízzel átöblítem és hagyom megszáradni. Kívül a már fent megismert módszerrel tartom karban.

5. A botzsák tisztítása.

Zuhany alatt lemosom, az  erősebb szennyeződést szivaccsal távolítom el, majd hagyom megszáradni. Használtabb botzsákot vízlepergetővé varázsolhatjuk újra, impregnáló spray használatával.

Végül, de nem utolsó sorban a halmerítő és haltartó szák tisztítása se maradjon ki a sorból. Az éves horgászat során, jó esetben rengeteg halat fogunk. A hal kiemeléséhez szükségünk van merítőszákra, a megtartani kívánt halat kíméletesen  kell tárolni a haltartó szákban. Bizony a sok keszeg, ponty fogása során nyálkás, szennyezett lesz mindkét felszerelés. Hajlamos ez a nyálka beleszáradni mindkét eszközbe. Otthon, ha van lehetőség tiszta csapvízzel mosom le. Erősebb szennyezettség esetén használok kevés folyékony mosószert. Utána alaposan leöblítem folyóvízzel.

Szeretném megmutatni a rendszeres karbantartás eredményét 25 éves botomon és orsómon.

A rendszeres  karbantartás eredménye, horgászboton.
A rendszeres  karbantartás
eredménye, horgászboton.
És orsón.
És orsón.
Megfelelően tisztán tartott MATCH  bottest.
Megfelelően tisztán tartott
MATCH  bottest.
Minden részén alapos tisztításon eset át a botest.
Minden részén alapos
tisztításon eset át.

A jól végzett munka eredménye újra tisztán ragyogó felszerelésünk. Gyönyörködhetünk munkánk gyümölcsében. Irány a vízpart!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr5816563548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása