2021. február 20. 11:09 - Mr. Jakab János

Milyen feeder horgot használjunk?

Milyen feeder horgot használjunk?  A zsinórok bemutatása után adok néhány tippet, a feeder horgok kiválasztásához. Bemutatom az általam használt, a gyakorlatban jól bevált feeder  horgokat.

 

A horgok kiválasztása ép olyan fontos, mint a bot, vagy zsinór választás. Sok évi horgászat során kialakul az emberben, hogy melyik a számára megfelelő horog. Méretüket tekintve, szerintem mindig az adott horgász módszer határozza meg. Értem ez alatt, keszegezünk, nagy halra megyünk, igaz kisebb méretű horoggal is lehet nagyobb halat fogni.

Gamakatsu LB-2260  10

gamakatsu_ls-2260b_10-es_horog_1.jpg

gamakatsu_ls-2263_10-es_horog_1.jpg

Gamakatsu LS-2260B 10-es Gamakatsu A1-HARD
LS-2263 10-es

Vékony húsú széles öblű enyhén visszagörbülő, erős lapkás horog. Kemény és húsos szájú halak számára. Keszegezésnél és kisebb testű pontyok fogásánál nálam jól bevált,  jól akad biztosan ül a hal szájában, egyaránt bevált folyó vízen és tavon. Hal vesztés nem volt számottevő, ez inkább a rossz akadásnak köszönhető mint általában legtöbbször. Élő csalizás tekintetében simán ráfér 5 csonti, közepes gilisztából 2 darab is. Darabos csalinál 1 csemege kukorica, vagy 7 mm-es method balls is elfér rajta. Method feeder horgászat során is alkalmazható. Szintén kedvencem még Gamakatsu A1 Hard LS-2263 10-es szemes horgot, ugyan olyan felépítésű mint a fentebb említett, de erősebb A1 acélból van az anyaga.  Köthetünk hozzá hajszál előkét és csali tüskén felkínálhatunk rajta pelleteket.

A Drennan Carbon feeder 6-os

drennan_carbon_feeder_6-os_horog_1.jpg

Drennan Carbon feeder 6-os

Bronz színű, a horgot közepes szárhossz, vastag hús, hihetetlen éles hegy és lapkás kivitel jellemzi. Már bátrabban használhatjuk nagyobb testű halak megfogására, tökéletes akadás és haltartás. Ebben a méretben szintén használható method feeder horgászatra, kombinálhatjuk szilikonos csali tüskével. Távdobó feeder kosárnál köthetünk mellé hajszál előkét. Élő csalizásnál inkább giliszta, a 14-18 mm-es bojlival, 10-es pop up-al is jól működik.

Gamakatsu SNAGGER mikro szakállas 6-os

gamakatsu_snagger_mikro_szakallas_6-os_horog_1.jpg

Gamakatsu SNAGGER mikro szakállas 6-os

Kimondottan nagy halas füles horog horognak tartom, sok szép halat segített a szákomba. Füles horog, a modern pontyhorgászat elengedhetetlen kellékei a tökéletes minőségű horgok. A Gamakatsu folyamatosan fejleszti a pontyozó horogszériáit. A  G-CARP sorozat felhasznált alapanyaga az A-1 karbonacél amely tartalmaz vanádiumot és wolframot ezáltal 20% erősebbek a szokványos horgoknál. A szára erősen ívelt, ahogy a képen is látszik 28 fokban befelé fordul a horogszem, ezért nem szükséges horog befordítót használni. PTFE (politetrafluoretilén) közismertebb nevén teflon bevonatnak köszönhetően simábbá teszi a felületét, még könnyebb akadást biztosít. Bátran használhatunk hozzá fűzött csalikat, akár 20 mm-es bojlit, hóembert is.

Gamakatsu SPECIALIST RX BL szakáll nélküli 8-as

gamakatsu_specialist_rx_bl_szakall_nelkuli_8-as_horog_1.jpg

Gamakatsu SPECIALIST RX BL szakáll nélküli 8-as

Szintén PTFE bevonatott kapott füles horog. Egyre több intenzív telepítésű tavon kérhetik tőlünk, sőt kötelezően előírják, hogy szakáll nélküli horgot használjuk a halak védelme érdekében. A szakáll nélkülisége ne riasszon el senkit, ép olyan biztosan ül a  hal szájában mint szakállas testvérei. Kisebb pop up-ok és balanszírozott csalizásra egyaránt alkalmas. Egy bojlis versenyen, amiről már írtam a 8 kg feletti pontyot ezzel a horoggal fárasztottam és sikeresen szákoltam meg. Illetve nem csak akkor bizonyított, hanem más alkalmakkal is. Természetesen nagyobb méretben is kapható.

Gamakatsu G CARP A1 with CAMOUFLAGE coating 6-os

gamakatsu_g_carp_a1_with_camouflage_coating_6-os_horog_1_1.jpg

 Gamakatsu G CARP A1 with CAMOUFLAGE coating 6-os

A fejlesztéseknek köszönhetően dobta piacra Gamakatsu a Camou (álcázott) bevonatú horgait. A már jól ismert G-Carp sorozat két típusát egy speciális bevonattal látták el amely százszázalékos rejtőzködést ér el a víz alatt. Két féle bevonattal kapható. A zöld bevonat a növényzettel benőtt vizekre, a homok színű pedig a homokos köves aljú vizekre nyújt tökéletes alternatívát. Szintén alkalmas kisebb fűzött csalik, szilikonos csali tüske alkalmazására.

Carp Zoom KO.5 Carp Method 10-es 8-as

ko_5_carp_method_10-es_es_8-as_2.jpg

Carp Zoom KO.5 Carp Method 10-es 8-as

Hajlított szárú, kimondottan method horgászathoz tervezett, teflon bevonatos horog. Elsősorban pelletekkel, wafter csalikkal történő horgászathoz, csali tüskés és hajszálelőkés felkínálási módhoz használom. A kisebb 10-es horog is biztosan ül a hal szájában. Az afrikai harcsa, a tokhal, a ponty fogása során mind két méret nagyon jól működött, kiváló akadás, haltartás.

A mindennapi horgászatok során ezek a kedvenceim. Felváltva használom őket az adott horgászatnak megfelelően, legyen az tavi, vagy folyóvízi horgászat. Bátran ajánlom mindenkinek a feeder horgászata során. Sok megfogott halat, és kellemes perceket fog szerezni nektek.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr5816430090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegge Balázs 2021.02.25. 11:34:05

Dunai keszegezéshez(paduc), ahol a halak keményebb szájúak én az Owner SODE típust használom. 10-14 méretben

Mr. Jakab János 2021.02.25. 11:38:04

@Hegge Balázs:
Szia!
Én is a Dunán használom az LS 2260B-t, eddig szépen akadt a paduc is vele. Sőt még egy 60 cm-es harcsában is megállta a helyét. Dehát ahány ház annyi szokás, ezért szép a horgász élet.
süti beállítások módosítása