2021. február 04. 15:55 - Mr. Jakab János

Milyen feeder horgász szinórt használjunk?

Új horgász évet kezdünk, az általam használt és bevált feeder horgász zsinórokat és tulajdonságukat osztanám meg veletek, folyóvízi és tavi horgászatok során. Frissíteném a palettát, mert két zsinór fajta már nincs. (Resiste és Abrasion)

 

Az évek során több féle horgász zsinórt használtam természetesen, és mindig az aktuális legjobb volt a kedvencem. Voltak közöttük, azóta már nem kaphatóak, sajnos lefutottak a palettáról. Pedig tulajdonságukat tekintve, még a mai napig megállnák a helyüket. Igyekeztem mindig az aktuális horgász módszerhez, a nekem legmegfelelőbbet kiválasztani, először a zsinór fizikai tulajdonsága, majd a gyakorlati tapasztalat alapján.
Igaz nagyon nagy a választék e tekintetben, de mindenki megtalálja maga számára a legmegfelelőbbet, hisz nem vagyunk egyformák. Előfordulhat, ami nekem az első, az nálad valami oknál fogva nem jön be.
A feeder horgászathoz általában 0,20, 0,22, 0,25 mm átmérőjű zsinórt használok, durvább helyek esetében 0,30, 0,35 mm is szóba jöhet. Ez a vízterülettől függ, mennyire akadós, lehet az folyó, vagy tó és még sorolhatnám.

Az alább felsorolt zsinórokra elmondhatom a gyakorlati tapasztalatom alapján, hogy a csomótűrő képességük kiváló. Dupla csomó kötésével mindegyik  szinte elszakíthatatlan, ellenben egy sima csomókötésénél hamarabb szakadnak a csomónál, az szinte elvágja a zsinórt.
A szakítószilárdságuk nagyobb, mint a feltüntetett, pontos értéket nem tudok, de a hasonló átmérőjű zsinórokkal összehasonlítva, a szakító próba során később szakadnak mint hasonló társuk.

Smart Red Devil.

Nagyon jó választás ez a zsinór mindenféle horgászstílushoz, ahol nagy dobások kellenek ahhoz, hogy eredményesek legyünk, vagy folyón történő horgászat során. Nagyon sima felületének és kicsi nyúlásának köszönhetően nagyobb dobásokra lehetünk képesek ezzel a zsinórral mint eddig. Szakító szilárdság tekintetében, többet bír szerintem mint amit megadtak. Nem véletlen hogy, a Feederes- és pontyhorgászok kedvelt zsinórja a Red Devil.

smart_red_devil_zsinor_copy.jpgSmart Red Devil

Carp Expert Fluo.

A speciálisan kezelt felületű, kiváló paraméterekkel rendelkező zsinór mind a bojlis, mind a fenekező horgászat során hatékonyan alkalmazható.
Színe sötétben a fejlámpa fényénél is tökéletesen látszik, így fárasztáskor tisztában lehetünk a hal tartózkodási helyével és irányával. A zsinór anyaga kellően lágy, így a legbonyolultabb kötéseket is tökéletesen végre tudjuk hajtani vele.
Szakítószilárdsága ugyanakkor kiemelkedően magas, ezért elég lehet a kisebb átmérő is, így finomíthatjuk szerelékünket. Bevonata védi a környezeti hatásoktól (UV) és hosszabb dobásokat eredményez.

carp_expert_zsinor_fluo_copy.jpgCarp Expert Fluo

Energo Team Power.

Az Energo Team zsinórcsaládjába tartozó Feeder monofil zsinór maximálisan alkalmas a feeder-es horgászat támasztotta magas igények kielégítésére. A modern gyártási eljárásnak köszönhetően anyagában nehezített, gyorsan süllyedő copolymer, magas kopásállóságú, erős, ugyanakkor lágy zsinór. A távoli dobásokat elősegítő bevonatot kapott. Nyúlása elhanyagolható, így a maszatoló kapásokat is kiválóan közvetíti, bevágáskor a horog azonnal és biztosan akad. Alacsony memóriája és kitűnő csomótűrése kiemeli az általános monofil zsinórok közül.

energo_team_feeder_zsinor_copy.jpgEnergo Team Power

Pellet line.

Gyorsan, jól merülő, a feederezés mellett akár úszós módszerhez is használható. A minimális nyúlásával gyors kontaktus alakítható ki a bevágásnál. Jól bírja a kemény igénybevételt is, csomó tűrő képessége is kiváló. A folyóvízi megpróbáltatásokat is jól viseli.

pellet_line.jpg

Pellet line

Nevis Navy Feeder

Kifejezetten a feeder horgászok igényeinek kiszolgálására lett kifejlesztve a NAVY FEEDER zsinór. Rozsdabarna szín, megfelelő lágyság, kontrollált nyúlás, gyors süllyedés és magas kopásálló képesség jellemzi ezt a monofil zsinórt, ezért nagyon hosszú az élettartama. Tökéletesen sima felülete miatt a távoli dobások is pontosan hajthatók végre. A féderezés mellett használható mindenféle fenekező módszerhez is. A felülete egy speciális szilikon bevonattal van ellátva ami lecsökkenti a dobás közbeni súrlódást ezzel segítve elő a dobástávolság növelését. Rugalmas, elnyeli a hal fárasztás során a kirohanásokat, és a fejrázásokat. Csomótűrése kiváló alig veszít szakítószilárdságából csomózás után.

nevis_navy_feeder.jpg

Nevis Navy  Feeder

Caperlan Fil Carpe

Ez a zsinór nemcsak a bojlizáshoz, pontyozáshoz kiváló, hanem a feeder horgászt során is alkalmazható. Főleg akadós, nehéz terepen mutatja meg mit is tud valójában. A Nemesnádudvari tőzeges tó hatalmas pontyai, tokhalai,.... kifogásához szerintem a legjobb választás. Csomó tűrése kiváló, dupla csomót kötve, biztos nem fog a kötésnél szakadni, ez a gyakorlati tapasztalatom. Rugalmas elnyeli a rezgéseket, a hal fejrázását, tökéletes sima felülete révén messzire dobható,sötét barna színe miatt szinte láthatatlan.
Kapható 0,25, 0,30, 0,35, 0,40 mm méretben.

Caperlan Fil Carp

Bátran próbáljátok ki és használjátok, remélem örömet okoz a horgászat során és nem okoz csalódást egyik zsinór sem. Nekem a használat során, több szép fogást biztosítottak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr8416413002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása