2021. január 20. 17:05 - Mr. Jakab János

Feeder method szerelék készítés.

Bemutatnék, pár nálam jól bevált feeder method szereléket, és elkészítésének módját.

Bevezetés.

Amennyire tudjuk, már 1980-as években bolgár horgászok (vagy inkább halászok) használták a módszert, hiszen úgy fogták a halakat, hogy a horgot az etetőanyagba rejtették (ők egy sor horgot használtak). Egy másik legenda szerint pedig már 60 éve történt az első eset, amikor valaki valahol (talán Angliában?) belenyomta az etetőanyagba a horgát. Ez adja tulajdonképpen ma is a technikai alapot.

A feeder, method feeder technikai különbözősége röviden.

A hagyományos feederezés során a kosár egy gubanc gátló csövön vagy karabineres forgón csúszik a főzsinóron, és ritkán használjuk 50 cm-nél rövidebb előkével. Ezzel szemben a method feederezés szinte kizárólag belső zsinórvezetésű (hosszabb-rövidebb csövön csúszó) etetőkosárral történik, amely lehet egyszerű bordás, vagy lapos („flat”) kosár is.
Ezekhez a végszerelékekhez rövid előke dukál. Az etetőkosár közvetlen közelében vagy abban elrejtve felkínált csalival rendkívül hatékonyan foghatóak a halak. Mivel a horgászok döntő többsége ha feederezik, pontyot szeretne fogni, nem meglepő, hogy a method feederezés kelléktárába tartozó kosarakat és végszereléket választ. Sőt, ekkor többnyire a csali sem horogra, hanem hajszálelőkére kerül, amely tovább szelektálja a termetesebb halakat. Mondhatjuk, hogy a hazai feederezők zöme a method feederezők táborába tartozik.

Etető kosarak.

Kosarak tekintetében lehetnek a mindenki által jól ismert method, a flat, a távdobó pellet kosár stb. A smile-ik azt jelzik melyik használható a method feeder versenyen. Természetesen ez nem vonatkozik arra, hogy mi mit használunk a hétköznapi horgászatunkra.

A szerelék.

Ha már kiválasztottuk a megfelelő kosarat, akkor elkészíthetjük, hozzá az előkét.
Általánosságban elmondhatjuk a methodnál lényeg az, hogy minél közelebb tudjuk felkínálni a csalit az etetőanyag körül. Természetesen a saját tapasztalat ami fontos a hossz tekintetében. Verseny horgászat szabályzata szerint max. 25 cm lehet a horog előke. Nekem a mindennapi horgászat során a 8 cm-től 12 cm-ig lett az a hosszúság, ami igazán eredményes. Nem mondom, előfordult már, hogy hosszabb előkére kellett váltanom, mert a halak inkább a kosár környékétől távolabb csipegették a lehulló morzsákat. A fogósság az zömében a kosár közelében, vagy felette felkínált lebegő csalinak köszönhető. Persze, ne felejtsük el megfelelően kiválasztott csalit sem.

Készíthetünk simán csak horog és előke kombinációt, amit kiegészíthetünk szilikonos csali tüskével, pellet gyűrűvel. Készülhet csali tüskével, hajszálelőkével kombinált. Előke anyaga lehet fonott, fluocarbon zsinór.

11 cm-es method előke 2 KO. 5 carp zoom 10-es horoggal

11 cm-es method előke csali tüskével 2 KO. 5 carp zoom 10-es horoggal

Method előke 10 cm 0,20 mm  fluocarbon csalitüskével

20 cm-es előke hajszál előkével 2 KO. 5 carp zoom 8-as horoggal

A horog.

Méretét tekintve 8-as 10-es füles horgot használok általában. Nekem ez a méret ami igazán bevált, akár nagyobb testű halaknál is. Természetesen ezt mindenki a saját horgász módszeréhez igazíthatja, és lapkás horgot is használhatunk.

Az idei favorit method szerelékem, a 11 cm-es 0.14 mm-es fonott előke Carp Zoom KO. 5 carp method 10-es horog szilikon csali tüskével kombinálva.

Kötés készítés.

Csali tüske használatánál az első az hogy, rögzítjük a zsinór végéhez, vagy fület kötünk a zsinór végére, ugyan ezt később is megtehetjük, de véleményem szerint kicsit macerásabb. Ha nem használjuk ezeket a kiegészítőket, akkor csak simán elkészítjük a horogkötést.

Gondolom már ismert a csomómentes horog kötés! Hogy a füles horgon átbújtatjuk a zsinórt és szépen egymásmellé rendezve fel tekerjük. Én egészen a horog hegyéig készítem a meneteket, majd visszafelé 3-4 menettel szorítom le az első meneteket és átbujtatom a fülön. Utolsó mozzanat, hogy kialakítsuk a megfelelő hosszt és az előke vég fület.

Apropó! Azt vettem észre hogy vékonyabb hajszál előkénél fordult elő, ha a meneteket úgy kezdem, hogy a füles horog szeménél a nem teljesen zárt szem felől indítom, akkor volt hogy a halfárasztás során erőhatására visszabomlott a kötés. Sajnálatos módon egy 10+ os halat vesztettem a végjátékban. Ezért én mindig a zárt rész felől indítom a meneteket, így mikor a rászoruló 3-4 menet készül akkor a zárt résznél tudom vissza húzni a zsinórt a fülbe. Így biztos, hogy ráfog feszülni az alatta lévő menetre és hosszanti erőbehatásra sem oldódik le. Azóta még nem történt hasonló baleset.

Mindennel elkészülve, összeállítjuk a szereléket. Főzsinórra felhúzzuk a megfelelő méretű kosarat, utána egy gumi ütközőt, majd a végére forgót kötünk, vagy akár quick change kapcsot gyorsabb előke cseréhez.

Elkészülve irány a vízpart! Élvezzük a method feeder horgászat előnyeit!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr6816397462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása