2024. június 10. 09:06 - Mr. Jakab János

Dunai bagolykeszegek.

Az idő jónak ígérkezett, és rég jártam Dunán egy kis horgászaton. A keszeg tilalomnak még nincs vége, de más keszegfélére lehet horgászni. A vízállás kicsit magasabb, de a partszéli helyek elérhetőek még. Nem akartam túl korán menni, így fél kilenc után érkeztem.

 

Hely:

A Duna gönyűi szakasza az erőműtől jobbra, folyás irányba. Kicsit magasabb a vízállás a megszokottnál 238 cm, de még jól horgászható légnyomás 1018 hPa víz hő 18,4 °C.
Alatta egy hét múlva, amikor „kissé” emelkedett a vízszint.

az_atjaro_copy.jpg balra_copy_2.jpg jobb_oldal_copy.jpg rugany_jobbra_copy.jpg kapasra_varva_copy_1.jpg

gonyu_vizallas_2024-06-04.jpg

Horgászbot, zsinór, végszerelék:

-Távolra Korum Big Water 390 cm, 6000-es orsóval, melyen maradt a Tubertini Gorilla Feeder 0,30-as főzsinór, Nevis Secure Braided 0.16mm fonott dobóelőke. Horogelőke Nevis Vision fluorocarbon 0,16 80 cm. A horog a jól bevált Gamakatsu A1-HARD LS-2263 10-es. 150 gr alagút kosár az erősebb sodrásra készülve
-Közelbe Arno 390 cm feeder, Nevis Magnum Carp 5000-es orsóval, CZ Bull-Dog feeder 0,25 főzsinór, Nevis Secure Braided 0.16mm fonott dobóelőke. Horogelőke Nevis Vision fluorocarbon 0,16 80 cm. A horog szintén Gamakatsu A1-Hard LS-2263 10-es. 100 gr alagút kosár.

kosar_kapoccsal_copy.jpg kosar_kapoccsal_a_kezben_copy.jpg
Kosár Kosár kézben

 

Etetőanyag, csali:

Timar River Plus Big Cheese, nagyszemcsés tartalmas etetőanyag az illatáról nem is beszélve, ehhez kevertem földet, hogy tovább maradjon az etetett helyen. Így az arány 2 kg-2 kg lett.
Csali csontkukac, amiből került a kosárba is, és giliszta, mivel még benne vagyunk a ponty tilalomban is, így mással nem lehet csalizni.

river_plus_big_cheese_copy.jpg bekeverve_copy.jpg a_kosar_finomsag_copy.jpg csonti_csokor_copy_1.jpg
River Plus Big Cheese Bekeverve Bőség tál Csalizva


Horgászat:

Először csak a könnyebbik botot vetettem be olyan rakósbot távolságra mértem ki, megjelölve filccel és klipszelve. A kosár betöltve, csonti csokor feltűzve közé tettem egy bábot is, észrevettem van mikor a bábra jobban kapnak, mint magára csontira, illetve még a piros csontit szokták előnyben részesíteni. Bedobás után, gyúrtam kétkezes gomócokat, öt gombócot még pluszban rádobtam a kívánt helyre. Nem kellett sokat várni, laza spiccrántásra reagálva máris egy kis bagoly keszeg lett a jutalom. Szeretem mikor az első pár bedobás után reagálnak a halak, ez azt jelenti jelen vannak és étvágyuk is van. Ezután élénkebb volt a spicc mozgás, most egy nagyobb bagolykeszeget szákolhattam meg. Rövid idő alatt több halat tudtam a merítőbe terelni. Ezután ahogy lenni szokott hirtelen teljes nyugalom szállta meg vizet, egy pöccintés még annyi sem volt. Na akkor ez ennyi lett volna mára? Tudtam ez nem így lesz, valami nagyobb testű példányok tévedhettek ide, vagy ragadozó.

1_copy.jpg negyedik_copy.jpg 8_copy.jpg 9_copy.jpg

Az apróságok

Akkor elő a Big Water bottal, nézzük meg beljebb mi újság is van! Megtöltöttem, belendítettem kb olyan 25-30 m távolságra. Ahogy leért ki is klipszeltem, majd ráfeszítettem a zsinórra és jelölővel megjelölve, nehogy majdan ne találják vissza.
Úgy látszik most mindkét helyen csendbe burkolózott a folyó, pár percenként azért dobtam újakat friss csalival, kombinálva a színeket, próbálva a gilisztát is, sikertelenül.
Nem is tudom mennyi idő telt el, amikor beljebb lévő boton élénk mozgásba lendült a spicc. Laza bevágás, nagy ellenállás nem volt tekerés közben, arra tippeltem csak ellopták a csontikat. Közelebb húzva láttam bagolykeszeg viháncolt a szerelék végén. Lehet beljebb költöztek gondoltam nevetve. Folytassuk csak, valami lesz még itt számomra! Így is lett újabb botvég bólintás, még egy hal.

-Szeretem a Big Water botot annak ellenére, hogy elég masszívnak látszik a spicc nagyon jól közvetíti a legkisebb kapást is. Nem bántam meg hogy beruháztam egy ilyenre, a nagyobb sodrásban nagyobb súlyokkal is remekül fog dolgozni, nem beszélve a parabola akcióról.

A további halak bentről érkeztek inkább, a közelben elvétve volt fogás. Érkezett két nagyobb bagolykeszeg is. Végül egy zsinór belazulós kapásra lettem figyelmes, gyorsan rátekertem egy keveset és lazán bevágtam. Érezhető volt a húzáson, nagyobb példány akar megszabadulni a horogtól. Lassan húztam fárasztottam, majd a partközelben kezdett kicsit viháncolni. Ekkor pillantottam meg, egy termetes dévér barátom akart becsekkolni a merítőbe. Merítés után megmértem a hosszát 46 cm volt, akkor kis pajtás a tilalomból adódóan szépen mész vissza. Boldogan és szép komótosan elúszott. Nagy öröm volt ekkora dévért újfent látni.
Bizakodtam talán lesz még egy pár szép példány. Sajnos nem így lett, teljesen abbamaradtak a kapások.
Így aztán vidáman kezdtem összepakolni, ma már megérte kilátogatni a folyó partra.

A fogások nagy vonalakban.

nagy_bagoly_a_masodik_0_80_kg_copy.jpg 1_copy.jpg 3_copy.jpg nagy_bagoly_copy.jpg
dever_1_93_kg_46_cm_2_copy.jpg osszesen_2_copy.jpg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr9918423433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása