2021. december 09. 17:10 - Mr. Jakab János

Rakós botos horgászat folyóvízen.

Számos esetben eredményesek lehetünk rakós bottal, főleg amikor a halak part közelben tartózkodnak. Sokan nagy kihívásnak találják a rakózást, nem csak a horgászat gyakorlati része, hanem az anyagi vonzata végett is. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni, és pár jó tippel és jó tanáccsal hozzá segíteni benneteket a helyes választáshoz.

 

Bot vásárlás.

Nem kell a legdrágább cuccokat megvenni. Közép árfekvésű botokkal is lehetünk sikeresek. Adnék pár tippet milyen lehet az első rakós botunk. A felsorolásban helyet kapnak a kimondottan olcsóbb, de jó minőségű keszeges, (melyeket jó szívvel ajánlok) és a magasabb ár kategóriás pontyos botok is, némi összehasonlításként.

Hosszra a 11,5 m-től 13 m-ig ajánlanám.

Erre nyújt megoldást.
1. Walter féle SERIE WALTER POWER CARP 13 M PACK árban szerintem még mindig a legjobb. Ebben a csomagban helyet kap három top szett, 1 keszeges és kettő pontyos.
2. SERIE WALTER POWER CARP 11,5 M PACK  egy kimondottan folyóvízi pontyos margin botot kapunk. A csomagban 2 top szett és egy kétoldalas toldó ami 10 m-ről 11,5 m-re növeli a bot hosszát.

swpcp130.jpg swpc1150.jpg
SERIE WALTER POWER CARP 13 M PACK SERIE WALTER POWER CARP 11,5 M PACK

 

A Decathlonból ismert Caperlan márka kínálatából is lehet választani, mára annyira felfejlődött ez a márka hogy merem ajánlani.

Az alábbi két bot kimondottan keszeges bot a befűzhető gumi méret 0,6-1 mm, mely alkalmas egy élmény dús keszeges horgászatra. Illetve minimális visszavágással anélkül hogy a bot hosszát drasztikusan csökkentenék, 2 mm-es gumit is használhatunk, ami kisebb testű pontyok kifogására is lehetőséget nyújt .

1. Bankstiff 1100 finomszerelékes horgászathoz. Anyaga IM karbonszál, kellően merev és rugalmas. A karbonszálas spicc miatt jól érzékelhetők a hal reakciói fárasztás közben.
2. Silver Northlake 1150 finomszerelékes horgászathoz. Anyaga nagy modulusú szénszálas. Könnyű és merev bot, nagyon könnyen kezelhető.

Amennyiben nagyobb pontyokra szeretnénk horgászni, (kb. max 5kg) vásárolhatunk hozzá külön  top szett-et, amit visszavágunk annyira, hogy egy 3 mm-es csőgumit bele fűzhetünk, és lesz egy keszeges és egy pontyos top szettünk. Ezek a botok bírják a strapát.

bot_bankstiff_1100_finomszerelekes_horgaszatahoz_34990.jpg rakos_bot_silver_northlake_1150_finomszerelekes_horgaszathoz_79990.jpg
Bot Bankstiff 1100 Silver Northlake 1150

 

Az alábbi kettő nagyhalas horgászatot teszi elérhetővé számunkra.

1. Carpover 500 11 m finomszerelékes pontyhorgászathoz. Anyaga 20% üvegszál és 80% 24 T karbon, nagyon kényelmes, 50 cm-es megerősítés a 2., 3., 4., 5. és 6. tagokon. A külső kerámia gumibújtató 2-4 mm gumi befogadására alkalmas. Kapható külön 1,8 m-es toldó 11 m-ről 12,8 m-re. 
2. Carpover 500 R 11 m finomszerelékes pontyhorgászathoz. Anyaga 40 T nagy modulusú karbon kellően merev és pontos, nagyon kényelmes, 50 cm-es megerősítés a 2., 3., 4., 5. és 6. tagokon. A külső kerámia gumibújtató 2-4 mm gumi befogadására alkalmas. Kapható külön 1,8 m-es toldó 11 m-ről 12,8 m-re.

horgaszbot_finomszerelekes_pontyhorgaszathoz_carpover_500_11_m_62990.jpg horgaszbot_finomszerelekes_pontyhorgaszathoz_carpover_500_r_11_m.jpg
Carpover 500 11 m Carpover 500 R 11 m

Láda.

Ülnünk is kell valamin és az nem egy horgász fotel lesz a rakós botos horgászat esetén. Főleg ha a folyóparton űzzük ezt a mesterséget az egyenetlen partszakaszon, kövek között. Muszáj egy állítható lábbakkal ellátott alkalmatosság, ami kiküszöböli az egyenetlenséget.
Meg kell említeni itt sem a méregdrága típussal kell kezdeni, ha csak hobbi szinten és nem versenyszerűen rakóznánk, akkor a következőket tudnám ajánlani.

CSB ADJUST NEW versenyláda kimondottan kezdőknek a Decathlon kínálatából árban is kedvező. 1 doboz és 1 fiók a szerelékeknek, 4 darab 25 mm átmérőjű levehető + 2 levehető és teleszkópos láb, maximális stabilitás Max. 110 kg-os teherbírás, CSB kiegészítőkkel igényeknek megfelelően továbbfejleszthető.

CSB ADJUST BOX versenyláda kivitelre ugyanaz majdnem mint fentebb említtet egy kis különbséggel 2 felfújható kerék, ha nem akarjuk a vállunkon cipelni, 1 nagyobb láda és 1 kisebb rész az apróságoknak.

CSB D36 versenyláda aki versenyzésre adja fejét annak ajánlanám. 6 db, 36 mm átmérőjű lába közül 4 teleszkópos, fokozott stabilitás, 2 horgászdoboz és 3 fiók, hogy minden felszerelésed elférjen Max. 140 kg-os teherbírás. A versenyládák tekintetében még mindig remek ára van.

csb_versenylada_d25.jpg csb_versenylada_d25_kerekes.jpg csb_versenylada_d36_nagy.jpg
CS Adjust New CSB Adjust Box CSB D36

 

Görgő.

Hengeres bottartó PF PR-1 tényleg ez egy alap görgő, de a célnak nagyon is megfelel ,még sem a botzsákon kell hátra tolni a rakós botot. Teleszkópos lábai miatt bármilyen terepen stabilan áll, EVA anyagból készült a görgő rész. Henger szélessége: 30 cm alap magasság: 25 cm, teljesen magasság kihúzva 40 cm

Hengeres bottartó PF PR-5 kicsivel nagyobb tesó, teleszkópos lábai miatt bármilyen terepen használható, a görgő anyaga szintén EVA. Henger szélessége: 50 cm alap magassága: 50 cm,teljesen kihúzott magasság 80 cm.

verseny_gorgo_alap.jpg verseny_gorgo_kozepes.jpg
Hengeres bottartó PF PR-1 Hengeres bottartó PF PR-5

 

Én már évek óta egy Decathlon Lakeness 11,5 m rakós bottal horgászom,aminek a spicc vége alapból 2,1 mm-es gumi befogadására alkalmas. Nagyon szeretem, jól be vált bot számomra. Fogtam már vele szép keszegeket, és kisebb pontyokat is. Görgőnek hengeres bottartót PF PR-1 használok. Szuper stabilan lehet beállítani szinte bármilyen terepen. Ülő alkalmatosságnak szintén Decathlon CB ADJUST NEW használok. A leg praktikusabb használati eszköz számomra. Szóval ezek mind  viszonylag olcsóbb termékek melyekkel bátran bele vághatunk egy jó kis rakózásba. Biztos sikerünk lesz. Köszönöm a figyelmet, remélem segíthettem. Görbüljön!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr7516775882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása