2021. november 24. 15:35 - Mr. Jakab János

Milyen módszerrel lehetünk eredményesek folyóvízen? Folyóvízi horgászat egyéb módszerei.

Nem csak feeder bottal horgászhatunk folyóvízen, hanem spicc, és bolognai bottal is nagyon eredményesek lehetünk. Főleg akkor van jelentőségük, amikor a halak szinte a közelben előttünk tartózkodnak.

 

Spiccbot.

A legegyszerűbb horgászmódszer, nem kell hozzá sok kiegészítő, szállítása sem komplikált. Könnyű és gyors horgászatot tesznek lehetővé, ideálisak fehér halakra, versenyekre, csalihalazásra, hobby horgászatra.
Több méretben létezik 2 m-től egészen a 8 méterig, ettől függetlenül már 8 métertől  beszélhetünk mini rakósról. Ezek a teleszkópos spiccbotok kiváló minőségű szénszálból készülnek. A spiccek is változatosak, általában tű spiccel látják el őket, ha akarjuk be is gumizhatjuk.

5_m.jpg 8_m.jpg wedki-36t-carbon-tele-pocket-poles-8t.jpg mid20065_middy_baggin_machine_5-5m-es_gumizott_spicc_bot_1.jpg

Főzsinór rögzítési mód.

Stonfohoz (A Stonfo 40 éve gyártja a kedvenc horgászfelszereléseinket. A neve több termékkel is egybeforrt).

stonfo_2.jpg stonfo.jpg stonfo_3.jpg

Másik rögzítés a véggyűrű, ami egy "kulcskarikához" hasonlít. Ebbe is csak belehurkoljuk a főzsinórt. Javasolnám cseréljük le egy stonfo-ra, sokkal gyorsabb lesz a csatlakoztatás.

delphin-ronin-spiccbot-5m.jpg

Főzsinór kiválasztása mindig a cél halakhoz igazodik.

Keszegezéshez 0,14-tő 0,16-ig bőven elegendő 0,12 vagy 0,14-es előkével. Ellenben ha gondolod még finomíthatod, akár 0,10-est is használhatsz. Ahogy említettem az elején mindig a kifogandó halak méretéhez igazodjunk.
Szívesen használom a fluorocarbon zsinórt. A linkben segítségetekre lehet, melyiknek mennyi a szakítószilárdsága.

Előkezsinórt mindig a főzsinórhoz választjuk, mindig ügyelve arra, hogy a szakítószilárdság mértéke kb 1-1,5 kg-al kevesebb legyen a főzsinórhoz képest, elakadás esetén az előkénk vesszen oda, és ne az egész szerelék.
Nagyobb halakhoz választhatunk erősebb zsinórt is, akár 0,20-0,22-es méretben, de ez egy másik történet lesz.

Milyen úszó?

Test formára folyóvízen általában a lapos, gömb, csepp formát alkalmazunk.
   -A zsinór elvezetése lehet belső és külső.
   -Antenna anyaga lehet üvegszál, műanyag.
   -A szár fémszáras, karbonszáras. Tapasztalatom az, hogy a fém száras úszok stabilabban állnak a folyóvízben.
Súlyra mindig az adott víz áramlása határozza meg.
Egy nem túl nagy áramlásnál 8-10 gr-os úszó már elegendő.

exner_25002-10_parent_delta_uszo.jpg exner_39000-4_00_parent_csepel_uszo.jpg exner_39100_eliza_uszo.jpg exner_10100_diana_uszo.jpg

Horog.

A horog méretét szintén a célhalak határozzák meg, így azt az előkéhez az úszóhoz és a csalihoz igazítjuk. 16-tól a 10-es méretig használhatjuk. Ennél kisebb méret nem indokolt, tudván folyóvízen horgászunk, itt bármi megtörténhet.

gamakatsu_ls-2260b_10-es_horog_1.jpg gam_ls-1050n.jpg gamakatsu-ls-1310b-versenyhorog-14-es-meret-18dbcs-matchezeshez-rakos-bothoz-1.jpg

Bolognai módszer.

A bolognai botokat akkor használjuk leginkább, mikor a halak nem igazán vannak spiccbot távolságban, és nagyobb súlyú halakra is van kilátás.
A bolognai botot viccesen leírhatnánk úgyis, mint egy felgyűrűzött spiccbot orsóval ellátva, ha úgy nézzük ez még igaz is. A módszer alapjai az olasz versenyhorgászokhoz vezethetőek vissza, Bolognában bukkant fel a módszer először, a módszer a nevét erről a városról kapta. Ezzel a módszerrel a nagyobb testű halakat is a szákunkba tudjuk terelni, ebben van segítségünkre az orsó.

nevis-torrent-bolo-7-meteres-bolognai.jpg delphin-xenon-bolognai-horgaszbotok.jpg cormoran-cesano-bolo-6-00-m-30g-bolognai-bot.jpeg

A hossz.

A bolognai botok 5-10 méteres hosszban elérhetőek. Meghorgászható távolság kényelmesen 25-30 méter. Általánosságban elmondható 10-15 m-re pecáznak, de sok dunai horgász a spicc alatt horgászik márnákra, pontyokra. Ebben a kérdésben, mint általában a horgászatban eltérőek a véleménynek, legtöbben a 7 méteres hosszt tartják ideálisnak. Jómagam is inkább a 7 m-est használom. Aki még csak ismerkedik ezzel a technikával ez a hossz, ami még kezelhető, és könnyedén meghorgászható vele a folyó. A 6 méteres botok is szóba jöhetnek, ha valaki többnyire nem túl mély szakaszon horgászik.
Dobósúly 10-30 grammos dobósúllyal tökéletes a keszegek, kisebb pontyok, illetve a kisebb folyók megcélzásához, a 20-50 gramm közé sorolt erősebb tagok pedig a húzósabb folyókra, nagyobb pontyok-márnák horgászatához ad egy kiváló eszközt a horgászok kezébe.

Úszók.

Itt is fontos a megfelelő típus és méret megválasztása, hisz ez és az áramlás együtt határozza meg a csali felkínálás módját.
Alakjukat tekintve használhatunk csepp alakot kisebb sodrás esetén. Fordított cseppet és lapos kialakításút gyorsabban áramló víz esetén.
Folyóvizeinkben vannak halfajok, melyek előnyben részesítik a víz sebességével azonos tempójú csalit (pl. paduc, jászkeszeg, karikakeszeg, domolykó), és vannak, melyek nem szaladnak a csali után, a fenéken nyugvó falatot részesítik előnyben (pl. dévér, márna, kecsege, ponty).

cralusso-golf-pur-horgaszuszo-6g-1015-folyovizi-uszok-1.jpg cralusso-bolo-20gr-folyovizi-uszo-folyovizi-uszok-1.jpg arno_1_5_g_folyovizi.jpg

Orsó.

Méretüket tekintve 30-40 esetleg 50-es, de nem kell ennél nagyobb, hisz egy finom pecáról beszélünk. Igaz nagyobb orsó nagyobb igénybevételt bír.energoteam-supreme-bolo-5000.jpg

Zsinór

Ennél a módszernél a leggyakrabban használt átmérő a 0,14 - 0,16 mm, én a 16-os szeretem a legjobban. Ezt tartom biztonságosabbnak, bár a testesebb halak elleni küzdelemre, akár 0,18-0,20 mm is alkalmazok. A vékonyabb damilt inkább tavi horgászatnál alkalmazom.

Horog

Horgokból sem kell túl variálni, túlterhelni a készletet. Mivel nagyobb csalikat is feltűzünk a horogra a 14-esnél kisebb és a 10-es méretnél nagyobb nem indokolt.

tubertini_10-16.jpg serie_red_2_12.jpg

Tovább szőve a gondolat sort még a rakós botos technika amivel még  további élményeket szerezhettek a folyóvízen. Erről bővebben következő cikkemben olvashattok. Köszönöm a figyelmet, görbüljön a bot!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr6316758612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása