2021. október 16. 15:25 - Mr. Jakab János

Hogy szervezzünk meg egy horgászatot? Avagy a világháló ereje.

Egy netes horgász fórum közös horgászata.

 

A horgásztársadalom egy kisebb része a világhálón összeröppenve osztja meg tudását, tapasztalatát. Van közöttünk kezdő, haladó, hobbi horgász, és versenyző is. Mindenféle horgász módszerről beszélgetünk. Az idő múlásával, meg fogalmazódott a gondolat egy közös horgászat erejéig. A gondolatból tettek születtek :)
A közös válogatás és egyeztetés során a székesfehérvári palotavárosi felső tóra esett a választás. Egy október eleji napot választottunk a kikapcsolódásnak, és a személyes megismerkedésre. Végül tíz hohó lett a végleges létszám, a helyfoglalást egyik fórum társunk vállalta magára. Ezúton is köszönet érte :) !

A tóról.

A székesfehérvári Palotavárosi tavak a Gaja-patak mentén, a Varga-csatorna mellett, Székesfehérvár nyugati oldalán, a Palotaváros városrészben terülnek el, nem messze a lakóteleptől. De jó annak aki ott lakik:)
Akadás mentes fenék, és 2,5 méteres átlagos mélység jellemzi, de néhol a 6 méteres mélységet is eléri a víz. Székesfehérvár közelsége miatt felkapott horgászhely, különféle versenyeknek is otthont ad, sőt a szövetség nyári gyerektábort is szervez ide. Nyugalom és jó kapás ígérkezik a kétszer 6 hektáros területen. A  tó változatos halállománnyal bővelkedik ponty amur, süllő, csuka, kárász, keszeg.

img_20211002_062755_copy.jpg img_20211002_074014_copy.jpg img_20211002_074030_copy.jpg

Reggel fél hét

Szemben

Jobb oldal

 

Felkészülés.

Etetőanyag. Számomra ismeretlen vízterületen fogok horgászni, ezért kicsivel több változatos etetőanyaggal készültem. Tudván hogy a vizeink lassan hűlnek, ezért szükséges lehet a gyors oldódású etetőanyagra is. Lassan az egyik kedvencemmé váló Carp-Zoom palettájáról választottam. Halibutos pellet, gyors oldódású turbo pellet Sajt-vajsav ízesítés, pontyos carp feeder, pontyos Carp Pellets.

carp_zoom_turbo_2_in_1_pellet_feeder_copy.jpg carp_zoom_carp_fiesta_feeder_2_copy.jpg carp_zoom_pellet_carp_copy.jpg carp-zoom-halibut-pellet-2-mm_1.jpg

Turbo

Carp feeder

Carp feed pellet

Halibut pellet

Csali.

Elsődlegesen pop-up csalikkal készültem, ebből is több változattal, illetve fluo spray-vel.

csali_kombinacio_copy.jpg

Botok, zsinórok, horgok.

Sokat gondolkodtam milyen legyen a horgász készség, rakós bot, match bot, feeder? Mindent nem akartam magammal vinni. Az időjárás előrejelzést figyelve erősebb szél várható a térségben, így leszűkítettem csak feeder botokra a kelléktárat.
Maradt a kedvenc Arno 60-120 gr 3,90 m method kosárral, és a Nevis Vanity 80-220 gr 3,90 m carp feeder bot pellet kosárral.
Főzsinór monofil 0,25 mm, és elé 0,30 mm monofilt kötöttem, mivel a fonott dobelőke nem engedélyezett ezen a tavon. A fonott horogelőkére GAMAKATSU G-Carp Specialist RX BL 8-as szakáll nélküli pontyozó horog került (ez szintén kikötés a helyi horgászrendben). 

Érkezés.

A találkozót reggel 7 órára beszéltük meg a palotavárosi óvoda parkolójába. Fél hétre érkeztem meg természetesen elsőként, soha nem szerettem utolsó pillanatokba beesni. Így volt időm körbe nézni a tett színhelyét :) az emeletes házak között egy gyönyörű táj fogadott, most ébredezett a természet és a város együtt. Kora reggeli kutya sétáltatók, boltba igyekvő emberek keltették életre a tájat. A tavon teljes csend uralkodott, sehol egy csobbanás, loccsanás.
Majd lassan megérkeztek a horgásztársak, és pillanatok alatt élet költözött partra. A köszönés és rövid ismerkedés után elfoglaltuk a helyünket. A lepakolást követően a hidegre való tekintettel (10 C°) valaki feldobta egy kupica házi pálinka elfogyasztásának gondolatát. Nem volt nagyon ellenkezés, és jól is esett mindenkinek, hatása pedig bőven elillan mire hazafelé indulnánk, közben jobban megismertük egymást.

Horgászat.

Körülbelül nyolc óra felé járt az idő, mikor nekiláttunk a horgászatnak. A többség feeder botos horgászatra készült, ebből is method kosaras és a klasszikus hosszú előkés feeder technikát alkalmazták, voltak akik rakós bottal próbáltak szerencsét.
Szokásomhoz híven az etetőanyag bekeverése volt az első, kezdésnek halibut pellet és turbo pellet. Majd a rod podot állítottam a megfelelő helyre, utána a botokat készítettem elő. Mire ezzel elkészültem a csalogató anyag is összeérett. Nem ismertem ezt a tavat, így egy közelebbi (method kosár) és egy távolabbi (pellet kosaras) hely meghorgászását tűztem ki. Csalinak elsőre egy  lebegő édes kukorica utánzatot tűztem a csali tüskére, messzebbre egy epres bojlit kombináltam pop up-al. Úgy terveztem 5 percenként fogok újat dobni, ha van kapás ha nincs, így lassan felépülhet az etetés.

eteto_anyag_2_copy.jpg method_kosar_toltveimg_20211005_111102_copy.jpg pellet_kosar_toltve.jpg elesitve.jpg


Természetesen mint mindig a bedobást követően az izgatott várakozásé lett a főszerep. Közben figyeltem a szomszédok eredményességét, kicsit hosszabbra sikeredett mire az első hal jelentkezett. Tőlem jobbra volt az első hatalmas fogás egy 8 cm-es kárász személyében, nem baj de már láttunk halat :). Kilenc óra körül az egyik legfiatalabb horgászunk, aki az édesapjával érkezett egy 7 kg-os tükör pontyot akasztott meg, egy hosszabb fárasztással sikerült is a merítőbe terelnie.
Kicsit irigykedtem, de örültem is a sikerének, ez idő tájt nálam még egy mozdítás sem volt. Szorgalmasan dobáltam az etető anyagot tovább, előbb vagy utóbb megérkeznek a halak. A kemény munka meghozta gyümölcsét három negyed tíz lehetett, amikor valami meggörbítette a spiccet a távolabbi boton. Fárasztás után sikerült megmeríteni egy szép pikkelyest. Körbe néztem és láttam a többieknél is megindultak a kapások. Jó kis élményekben gazdag közös horgászat lesz.
Bizony a várakozás hosszabbra nyúlt, közben csali csere, a halas a májas, vajsavas fluo sprayvel megturbózva, de nem volt nagyon jelentkező. Nem lehetett azt mondani ma a favorit csak az X csali. Közben beszélgettünk, tippeket adtunk egymásnak. 12 óra tájékán újfent kapásra lettem figyelmes, bevágás és egy kisebb tükröst tudhattam a merítőben, ez felpezsdített. Úgy látszik elérkezett a halak ebéd ideje :), mert mindenki kisebb kihagyásokkal fogta a szebbnél szebb halacskákat. Nálam sem volt ez másképp, a kitartás megint meghozta a gyümölcsét. Olyan negyven percentként sikerült halat fognom, közte voltak kárászok is 80 dkg körüliek. Ment is ez vagy háromnegyed kettőig, majd csend újra csend, kettő után még egy kirándulni vágyó kárász tette tiszteletét nálam. Gondoltam három óráig maradok még, utána egy kis csevegés, átbeszéljük a mai nap tapasztalatait, és indulok haza felé.

az_elso_1.jpg masodik.jpg harnadik.jpg negyedik.jpg
Első Második Harmadik Negyedik

 

karasz.jpg ehes_kis_karasz.jpg karasz_utoljara.jpg
Kárász A kis mohó Az utolsó fogás

Konklúzió.

Egy nagyon jól sikerült, vidám, élményekben gazdag nap volt a mai. Ahhoz képest, hogy csak neten keresztül beszélgettünk eddig, hamar barátságot kötött az ismeretlen tíz ember. Az biztos, hogy egy ilyen közös horgászélmény közelebb hozza egymáshoz a horgászokat.
Ismétlést kíván!
Köszönet a horgász társaknak:) !

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr6216723318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása