2021. augusztus 18. 16:08 - Mr. Jakab János

Dunai horgászat élményei.

Elmesélem egy rövid folyóvízi horgászat élményeit, remélve hogy még nagyobb kedvet csinálok nektek a horgászathoz.

 

Készülődés.

Kora reggel van,hajnali 4 óra. Ilyenkor kell kelni ha nem akarunk a napon megfőni ezekben a jó időkben, igaz vihetnék napernyőt, de 9 óráig bírható a hőség. Plusz igazodni kell a halak reggeli étvágyához :). Kicsit álmosan ugyan, de pecára készülve kezdtem a napot. Gyors reggeli után 1 vödör kávé:), aztán indulás. Felszerelés nem sok lesz 2 feeder bot etetőanyag, csali, plusz a kellékek. A cél az hogy legalább 5 óra körül kint legyek a vízparton. A csontim megcsappant, ezért vennem kell, az útba eső hajnalban nyitó horgász és vegyes boltban. A tervezés jól sikerült, kicsivel öt után a Duna parton vagyok. Most nem lehet a kedvenc helyemig autóval be menni, mert még elég laza a talaj a magas vízállás miatt, nem kockáztatom meg hogy bent ragadjak. Így egy kis reggeli rövid séta a célig, kellően fel is ébred az ember tőle. Megérkezve lepakolás, majd egy kis terepszemle a folyón halmozgás után kutatva, láttam is egy két mozgolódást. Ez már ígéretes.

img_20210728_051602_copy.jpg para_copy.jpg reggel_2_copy.jpg
Távolabb Párás Duna Hal mozgás

 

Horgászat.

Az első a hal merítő elővétele, ezt sosem szabad elfelejteni akár mennyire is szeretnénk már horgászni (volt már hogy, nem ezzel kezdtem és bizony egy szép halacska visszaúszott a többiek közé), a bottartó és bot/ok összeszerelése a következő lépés. Igaz már izgatott vagyok szívesen vetném be a felszerelést azonnal, de csak türelem, nem szabad kapkodni, abból mindig csak gond lesz. Közben figyelem a folyó sodrását is, milyen legyen a szerelék? Bekeverem az etetőanyagot, közben a pulzusom egyre szaporább lesz. Igen ez van amikor az ember szívesen és szívből horgászik. Amíg pihen a finom csalogatóanyag és összeérik, addig bennem is megérlelődik, milyen súlyú kosarat tegyek fel. Végre minden összeállt, a halkaja, a szerelék. Akkor csalizzunk, töltsük meg az etető kosarat!
Az egyik bottal 20-30 m távolságra dobtam, a másik botomat közelebb 15-20 m-re vetem be.Tapasztalatom az volt hiába a magas vízállás mégis bentről jöttek a szebb halak. Ugye ez változhat, mivel alapból nagyobb víznél a közelben, kisebbnél távolabbról lehet halat fogni, de a horgászat során nincs minden kőbe vésve.
Végre csobban az etetőkosár a felcsalizott végszerelékkel, a zsinórt megfeszítem. Most jön az izgatott várakozás, vajon mennyi idő alatt veszik észre  a halak a finom falatokat? Mikor rezdül meg a spicc?

img_20210728_061414_copy.jpg

Eltelt 5 perc és már a csipkelődés látszik is a spiccen, ez nem rossz jel. Még vártam egy kicsit és gondoltam dobni fogok újat. Frissítsük, növeljük az etetést!

Van amikor nem sokat kell várni, de előfordul hogy,10 percig még egy sneci sem érdeklődik a finom csemege után, és ez az idő kitolódhat akár 20-30 percre is. Ellenben a Dunán horgászva tudni kell egy csipetnyi etető anyaggal nem lehetünk el egész nap. Vagy elsőre nagyobb mennyiséget juttatunk be és folyamatosan pótoljuk, vagy 5-10 percenként újra dobunk és frissítjük az etetést.

Következő dobás, és lám kapás, rezeg a spicc mintha valaki rángatná, bevágás, már érzem is nem üres, hanem ellenállás van a szerelék végén, óvatosan húzom part felé nehogy leakadjon az első halacska. Rövid fárasztás és egy szép dévér landol a merítőben. Ez nem rossz kezdet! Csalizás, friss etetőanyag a kosárba, új bedobás, várakozás. Jó lesz ez a nap....! Be igazolódni látszik, mert alig 3 perc után szintén erőteljes kapás, jelzi a halak itt létét. A mozdulatsor ugyanaz és most jó tenyérnyi bagoly keszeg kerül a haltartóba. Újfent a szerelék a vízbe kerül, hosszú várakozás kb. 5-6 perc, a bot meghajlik erősen, megemelem és érzem ez nem tenyeres keszeg, hanem valami nagyobbacska hal. Fárasztás során érezni, hogy keményen küzd, a lazábbra állított fék is meg szólal egy picit. Kirohanásából ítélve márna lesz a kis aranyos, küzdd, elindul a kis sodrásban fordítva először lefelé majd érzi itt a végjáték hamarosan, és neki iramodik felfelé, ember legyen a talpán aki ezt követni tudja :). Végül győz a horgász kitartása, és a jól megválasztott szerelék. Szákba kerül egy 53 cm-es 2,5 kg súlyú márna (azonnal bevezetni a fogási naplóba!).

Eredmény.

Boldog vagyok! Ma már ha nem fognék  több halat,akkor is megérte a korai kelés, bár nem ez lett az utolsó hal, szépen sorban jöttek a bagoly keszegek, néha egy nagyobb dévér. A nagyobb alatt az 1,55 kg súlyút értem. Igaz ebből nem egy kosárral fog az ember, de néha betéved pár szép példány. Kisebb nagyobb szünetekkel azért jöttek a szép halacskák, kirajzolódott a mai horgászat, nem lesz ez egy nullás nap. Lassan 9 óra elmúlt, a kapások is egyre ritkulnak, gondoltam lassan ideje összepakolni, beírni a fogási naplóba a fogásaimat, és haza indulni, egy eredményes, örömteli horgászat után. Otthon hal pucolás, és hal sütés:)

dever_fekvo.jpg img_20210710_085157_copy.jpg fogas_2_copy.jpg
Dévér 0,92 kg Dévér 1,55 kg Márna 2,5 kg A rövid horgászat eredménye

Ezeket a pecákat kedvelem pörgős, eredményes. Kívánok majd a jövőben nektek is hasonló szép fogásokat:)!

 

 

 

Címkék: Duna
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr416654934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása