2021. június 22. 12:48 - Mr. Jakab János

Tippek kezdő horgászoknak - Szeressük meg a horgászatot!

Biztos szoktál vízparton sétálni a természet lágy ölén, kiszakadva a napi rutinból. Akaratlanul is feltűnhetnek ilyenkor a pecások. A horgászat azonban nem csak a “csendes őrültek” sportja, ahogy néha nevezik! Akár adrenalinnövelésre is alkalmas lehet. Nem hiszed? Itt az ideje, hogy kipróbáld! Cikkemmel most megpróbállak Téged is közelebb hozni hozzá.

hajo_a_dunan_copy.jpg duna_copy.jpg

Ismerd meg a horgászatot!

A horgászat közelebb visz a természethez, a kikapcsolódáshoz. Legyen az tó, vagy folyóvíz, láthatsz embereket, akik széken, fotelben, kis vödrön ülve egy (két, három...)  horgászbot mellett, a messzi távolba révednek, vagy erősen koncentrálnak az előttük lévő botra. Igen, ez nem egy aktív sportra jellemző jelenség, viszont felkelthette érdeklődésedet, vajon mit is csinálnak és hogyan? Szerencsés pillanatban láthatod, bizony szép halat merítenek meg. Talán Benned is felmerült már, hogy ezt szívesen kipróbálnád.

Adok néhány tippet, hogyan kezdhetsz el horgászni.

A későbbiekben, mikor látod, hogy az úszó eltűnik, kiemelkedik, a kapásjelződ megmozdul felfelé, vagy lefelé, a feeder spicce meggörbül. Bizony a szíved hevesebben kezd verni, az adrenalinnak köszönhetően. Ilyenkor jól kell dolgoznod, hogy kifogd a halat! Az izgalom fokozódik, egészen addig, míg a zsákmány a merítőben partra nem kerül. Ez akkor is fellép, ha egy több kilós, és akkor is, ha egy kisebb példány a fogás. Legalábbis én így élem meg, még egy öt centiméteres torpedó fogása is élmény. Ahhoz, azonban, hogy idáig eljussunk, szükség lesz egy-két tippre, és persze néhány alapvető felszerelésre. 

Alapok.

Felnőttnek, gyereknek természetesen szüksége lesz horgászengedélyre.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényből:

"(2) Állami horgászjegyet az a személy kaphat, aki rendelkezik horgászvizsgával vagy korábbi érvényes állami horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja és fogási naplóját leadta. Az állami horgászvizsgát a halgazdálkodási hatóság által kiadott vizsgabizonyítvánnyal, más országban tett vizsgát pedig az erről kiállított okirattal, vagy horgászati okmánnyal lehet igazolni.
(3) Hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy részére állami horgászjegy kiadása esetén a (2) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni.
- A horgászatra jogosult horgászás közben köteles magánál tartani, legalább egy személyazonosságát igazoló okmányt, horgászati okmányait: állami horgászjegyét".

Felnőttként, lehetőségünk van turista állami horgász jegy (érvényesség tartama 3 hónap) váltására az online térben, a horgász regisztráció után, amennyiben nem szeretnénk horgászegyesületbe belépni. Természetesen horgászvizsgát tenni kell, erre a NEBIH oldalán találunk felkészítő tananyagot. 

Ez a lehetőség azért jó, mert ha mégsem szeretjük meg ezt a sportot, akkor egy kisebb összeget veszítünk, azonban a horgászvizsgánk megmarad. Későbbiekben újra válthatunk turista horgász jegyet, vagy egyesületi tagságot, amennyiben véleményünk megváltozik. Egyesületi tagság esetében szükség lesz Magyar Horgászkártyára.
Fontos megjegyezni, ezek alapokmányok, ehhez társul még a az adott vízterülethez tartozó napi horgászjegy.
Bízom benne, hogy a horgászélmény, a természet közelsége, szeretete pozitív irányba billenti a mérleg serpenyőjét.

Felszerelés.

Az alábbi felszerelés alkalmas kezdő felnőttek, és gyerekek részére, hogy kipróbálhassák magát a horgászat élményét. Kezdetnek nem ajánlanék drágább, márkásabb horgász kellékeket. Ahogy fejlődünk, természetesen nőhetnek az igényeink is. Először azonban a horgászsport megszeretése, a halfogás öröme, a kikapcsolódás a természetben az elsődleges cél.

Kezdetnek egy nem túl kényes spiccbot szettet ajánlanék 3 m-es hosszban gyerekeknek, a felnőttek is megtalálják a  számukra megfelelő méretet, melyekhez már alapból hozzá tartozik egy úszó, horgászzsinór, és egy horog, használatra készen. Természetesen fontos, hogy a horgászzsinór a spiccbothoz legyen méretezve. Ezzel a szerelékkel mélyebb és közepesen távoli helyeket is meg tudunk horgászni. A bot anyaga lehetne szénszálas is, azonban az sérülékenyebb. Saját tapasztalatom alapján mondom, kezdőként vannak még átgondolatlan mozdulataink az izgalmas horgászat során. A későbbiekben, majd változtathatunk a felszerelés összetételén.

Etetőanyagnak ezt a finomszemcsés és darabos állagú, lassan, egyenletesen oldódó, jól tapadó kettős keveréket ajánlom. A kettő együttes alkalmazása nem csak a kisebb, de a nagyobb testű halak számára is vonzó. Ízesítése célszerű, ha mindig az adott évszakhoz és vízterülethez igazodik. Bizony, ez sokszor változó. Természetesen, az etetőanyag bekeveréséhez a megfelelő edény kiválasztása sem maradhat el, kiegészítve az élőcsali tárolásra alkalmas dobozzal. A csali tekintetében, az élőcsali, mindig is favorit a halak számára.

A halfogás reményében szükség lesz egy hosszabb szárú, teleszkópos nyéllel felszerelt halmerítőre, a hal kíméletes kiemeléséhez. Kezdő horgászként  itt sem kell nagy dolgokra gondolni, lényeg, hogy megfelelően sűrű szövése legyen a merítőszáknak.
Szorosan ide tartozik még a horogszabadító is. Előfordul, hogy a mohón táplálkozó halak kicsit mélyebbre szippantják a horgot. Eltávolítani kézzel nem lehetséges, ezért szükségünk lesz egy segédeszközre.

Amennyiben meg kívánjuk tartani a kifogott halakat, kíméletes tárolásukhoz további eszköz is kell. Ez lesz a haltartószák,  és az ehhez a megfelelő leszúrótüske. A szák lehet sűrű szövésű, így ellenállóbb a mederfenéknek és halak bognártüskéjének. A horgászatunkat egy kényelmes horgászszékkel még praktikusabbá tehetjük.

kezdo_horgasz_kellekek.jpg
Alap felszerelés

Ha minden, a horgászathoz szükséges okmányunk, felszerelésünk rendben van, akkor irány a természet, a vízpart és kezdődjék a kikapcsolódás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr6116601164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása