2020. október 31. 08:33 - Mr. Jakab János

Feeder horgász módszer.

A finom szerelékes horgászat egyik zászlós hajója a feeder botos technika. Cikkemben erről szeretnék írni nektek, későbbiekben további jó tanácsokat, és praktikákat is olvashattok tőlem. 

 

A Feeder.

Ezt a módszert az angol horgászok fejlesztették ki, leginkább a vékony zsinórral történő ponty horgászathoz.
A feeder botok elterjedésében nagy szerepet játszott, a távoli helyek meghorgászása, amit a rakós bottal, Match bottal, Picker botokkal nem tudunk elérni, illetve hogy a finom szerelékes horgászatra, fenekezésre manapság ezeket a botokat használjuk a legtöbbet. Alkalmasak folyóvízi, tavi horgászatra, a nagyobb testű halak megfogása ezekkel a botokkal egy élmény. Lényegében a bot spicce működik úgy mint egy kapás jelző, behajolva, vagy ép kiegyenesedve jelzi a kapást, ennek igazán a nagyon szeles időben van jelentősége, a hagyományos fenekező botokon elhelyezett kapásjelzőkkel szemben.

Méret.

Méretben 330 cm-től egészen 450 cm-ig és különböző érzékenységű, dobósúly tartományban kaphatóak. Ezeket a paramétereket, általában a felhasználás módja határozza meg.
Például egy közeli, gyors horgászathoz inkább egy 330 cm hosszú 15-60 g dobósúlyú bot, míg egy távolabbi hely meghorgászásához egy 420- 450 cm hosszúságú 40-170 g dobósúlyú bot alkalmas. Folyóvízre erősebb, nagyobb dobósúly tartománnyal rendelkező bot a megfelelő.

Illesztés szempontjából megkülönböztetünk több tagból álló, és a teleszkópos (telefeeder) botokat.

image00002.jpgfeeder_2_2.jpg 

Általában három különböző érzékenységű spiccel vásárolhatóak, rezgő spiccesnek is nevezzük. Feltüntetik rajtuk az érzékenységet.

A zöld a legérzékenyebb ezt követi a sárga, és végül a legerősebb a piros színű spicc. Az érzékenységüket, terhelhetőségüket unciában, azaz oz. -ban adják meg, ez mindig az adott bot karakterisztikájával arányos.
Az átszámításhoz, a táblázat segítséget nyújt, hogy ne keljen mindig számolgatni, keresgélni.

uncia_to_gramm_tablazat.jpg

Következő írásomban a feeder botok karakterisztikájával, kiválasztással foglalkozunk.

Mindenkit várok szeretettel.

Címkék: horgász
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr5216264774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása